vineri, 13 ianuarie 2012

Scriitorul zilei: Dan Botta

În întâmpinarea aniversării lui Mihai Eminescu...

http://youtu.be/cdxoTgcR37o


Ion Luzu: Cât nisip...


Cât nisip în aerul

Cât praf şi dacă nu

Câtă ceaţă trainic zidită

Ca o măduvă de soc

Între ochiul meu şi tine

De la o vreme încoace...


Ci azi, cu voinţa toată

Întinsă, am zis: Destul!

Rupând cu privirea

Rama de care atârnă acest aer opac –

Şi totul s-a scurs la pământ:

Nisipul des, praful adânc, ceaţa

Şi plesnind uscat, a căzut

Foşnitoarea măduvă de soc.

Privirea mea s-a prăbuşit pe tine

Prin vid, cu arc zvâcnit.

O întreagă clipă am crezut

Că te pot muta cu ochii

1969, Pătârlagele
(din volumul Poemul de dimineaţă, 1999)



Scriitorul zilei: Dan Botta, n. 26 septembrie 1907  - d. 13 ianuarie 1958



     

Dan Botta 
Cornul marii, cornul serii


Valul bate-ncet în stînca,

Spuma-i dulce o-nfasoara

Într-o horbota usoara;

Umbra serii de vioara

Creste-n linistea adînca.

Privesc cerul. Se aduna

Zarea pura-a unui vis,

O lucoare de abis

Ma îmbraca. Cum rasuna

Cornul marii, indecis.


Straluceste în orgia

Viorie de pe mare

Luna palida, în zare,

Luna din Infern, sotia

Sufletelor în pierzare.


Ţipa-n volburi largi lastunii,

Umbra creste ca o floare,

Ca o floare-ametitoare,

Apa, -n gemetele lunii,

Jos pe stînca, alba, moare.


De departe suna cornul,

Cornul serii, cornul marii,

Cornul surd al întristarii,

Cornul marii, cornul serii,

Cornul jelei si-al pierzarii!
 
***
Fratele mai mare al poetului şi actorului Emil Botta, dintr-o familie nobiliară maramureşană ( atestaţi ca voevozi în secolul XVI în Ţara Chioarului), Dan Botta s-a născut la Adjud (tatăl său, militant pentru unirea Ardealului cu Ţara s-a refugiat în Moldova din cauza persecuţiilor habsburgilor), unde a făcut şcoala primară; la Focşani a început liceul, continuat la Sf. Sava din Bucureşti. Facultatea de Drept şi cea de Litere, secţia limbi clasice. În 1931 publică volumul de poezii Eulalii (cu prefaţă de Ion Barbu); în 1936 eseurile Limite; în 1939 Comedia Fantasmelor şi Alkestis. După 1944, fără drept de semnătură, elaborează un amplu studiu filologic despre originile limbii române. Pînă la pretimpuriul sfârşit din 1958, publică traduceri din Shakespeare, Villon, Sofocle şi Euripide. În 1968 i s-au editat, postum ,4 volume de Scrieri.  Reeditat în extenso la editura Crater, de Ion Papuc, (Limite şi alte eseuri, 1996, ediţii îngrijite de Dolores Botta, soţia supravieţuitoare.
A făcut parte din gruparea Criterion a generaţiei de aur, constituită în 1932, în jurul lui Vulcănescu, Eliade, Comarnescu. A conferenţiat despre Conceptele mediteraneene, Geniul dacic în lume, Frumosul românesc etc.Cultură vastă, clasică, nu punea totuşi preţ pe erudiţie, nu avea încredere în adordarea cu mijloacele literaturii moderne, nici în descriptivism, criticism; preocupat de esenţe, de arhetipuri, de modelele ideale, de miturile fondatoare, de Apolo, Dyonisos,Orfeu, Zamolxis, de istoria spirituală a omului, de geniul creaţiei folklorice, considerată că este continuarea în popor a valorilor înţelepciunii antice; fascinat de cultura şi mai ales de spiritualitatea zonei est mediteraniene şi balcanice, în care s-au constituit spiritualitatea bazată pe esenţele antice; preocupat de greci, iliri, traci şi romani. A fost colaborator al lui Mihail Manoilescu la Finanţe, apoi al lui Dimitrie Gusti, la Enciclopedia Rămâniei; după editarea primeleâor 2 volume, devenit directorul Enciclopediei, a revizuit structura acestora şi a coordonat editarea următoarelor trei volume, topite apoi, interzise de comunişti. O formidabilă lucrare, neegalată nici până astăzi, oricât ar părea inexplicabil.

Citeşte mai mult, o evocare de Mircea Eliade, în Rost:

http://www.rostonline.org/rost/mar2008/botta-fragment.shtml

http://www.rostonline.org/rost/mar2008/botta-biografie.shtml

Din Ion Lazu: Intruşii. Odiseea plăcilor memoriale, în manuscris:

15 aprilie 2007. Dna Dolores Botta, la telefon (aflasem acest număr dând alte multe telefoane), deosebit de amabilă şi la obiect, dar care, oricât ar părea de neverosimil este soţia supravieţuitoare a lui Dan Botta, dispărut încă în anii 50, şi mai mult de-atâta, editoarea unor opere de-ale lui apărute după revoluţie, (dintre care Limite şi alte eseuri şi Roma-Treikia , 464 pagini format mare, capitole: Atestări greceşti din perioada veche, Cuvinte de origine bizantină; Cuvinte din latina populară - le am şi eu, cadorisite de Ion Papuc de la editura Crater; citite cu creionul în mână), îmi spune că cei doi fraţi au locuit împreună cu mama lor Aglaia (ascendenţă corsicană) în casa inginer Orghidan, pe Bvdl Pache la nr.40-42, unde se înfiinţase special pentru D.B. o Asociaţie ştiinţifică pentru editarea marii Enciclopedii a României, unde el era director general, începând din 10 martie 1939. A redactat toate volumele Enciclopediei, dar nu a apucat să apară decât primul, a venit războiul... Casa a fost naţionalizată. Orghidan C. era administratorul acestei Asociaţii.

Îl prind la telefon pe dl Marin Diaconu, fusese dus la un doctorat; pentru V. Băncilă să discut cu Dora Mezdrea, pentru Anton Holban cu Nicolae Florescu, pentru Mihalache Dragomirescu să întreb la Primăria capitalei.





















Ion Lazu: Fotografii de autor







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu