miercuri, 6 august 2014

Scriitorul zilei Cezar Ivănescu , n. 6 aug. 1941 - d.  24 aprilie 2008
                    

S-a născut la Bârlad, tatăl agent veterinar, mama (Xantipa) de naţionalitate albaneză. Liceul la Bîrlad, filologia la Iaşi, după care este profesor în Moldova, redactor la Almanahul literar şi la Argeş, perioadă când debutează în teatru cu Mică dramă,( pusă în scenă de Radu Boroianu la Teatrul Al. Davilla, în tandem cu  Vin soldaţii, de George Astaloş), iar din 1971 redactor la revista Luceafărul.  Debut în ziarul Flacăra Iaşului, 1959, iar în volum cu Rod, 1968, remarcat de Marin Preda, cu care va fi prieten de-o viaţă. Devotat poeziei, a citit în original textele liricii medievale, a îndrăgit muzica truverilor, a înfiinţat în Piteşti orchestra Baaad cu care a câtat pe scenă din poezia proprie, din Pindar, Villon, Baudelaire, E. A. Poe, Eminescu, Bacovia. În 1978 a editat o antologie de poezie românească, de la Dosoftei la D. M. Ion. A tradus împreună cu soţia sa Maria Ivănescu, fostă colegă de facultate, din Fr. Celine, din Mircea Eliade. În 1980 a iniţiat cenaclul Numele Poetului, lansând nume importante ale noii poezii româneşti. La desfiinţarea cenaclului, în 1983, intră în greva foamei; o mai făcuse în 1960, când a fost exclus din cenaclul filologiei ieşene, dar şi în 5 ianuarie 1990, protestând împotriva desfacerii contractului de muncă de către Mircea Dinescu; cum şi în 4 februarie 2008, împotriva aceluiaşi Dinescu, care îl învinuise de colaborare cu securitatea. În 14 iunie 1990 este victima mineriadei; altă agresiune, în plină stradă, dovadă a faptului că era considerat de securitate intratabil. Scrisese o carte în care moartea lui Marin Preda era considerată o crimă a poliţiei politice; o alta, în colaborare, despre moartea lui Nicolae Labiş.  Ultimul conflict cu conducerea Uniunii Scriitorilor pare să-i fi adus moartea prematură.

Opera literară: Rod, 1968; Mica drama, debut in teatru, 1969; Rod III,  1975; Rod IV,  1977; Muzeon,  1979; La Baaad,  1979; Fragmente din Muzeon, 1982; Doina,1983, 1987; Rod,1985 (Col. „Cele mai frumoase poezii”); Sutrele muţeniei,  1994; Jeu d'Amour,1995; Rosarium,1996; Rod/Seed Time and Harvest, editie bilingva româna-engleză, 1996; La Baaad, 1996; Pentru Marin Preda,  1996; Timpul asasinilor, documente si mărturii despre viaţa, moartea şi transfigurarea lui Nicolae Labiş, volum semnat împreună cu Stela Covaci, 1997; Poeme, , 1999Efebul de la Marathon, 2000; (Biblioteca pentru toţi)Doina (Tatăl meu Rusia), 2000; Opera poetică, 2. vol.,  2000; La Baaad/In Baaad, editie bilingva româna-engleză,  2006; Lojë Dashurie (Jeu d'Amour), antologie de poeme in limba albaneză, traducere din limba română în limba albaneză de Luan Topciu, Botime Ora, Tirana, 2007; Poeme şi Proză, ediţie coordonată de Mircea Coloşenco, proiect iniţiat de Fundaţia Culturală „Dr. C. Teodorescu” Bârlad, 6 august 2008...

Citeşte mai mult:  http://ilazu.blogspot.ro/2011/12/noi-suntem-stelele.html



Poezia zilei, Cezar Ivănescu

Amintirea Paradisului


Când eram mai tânar
și la trup curat, 
Într-o noapte, floarea mea, 
eu te-am visat.
Înfloreai fără păcat, 
într-un pom adevărat
Când eram mai tânar
și la trup curat.

Nu știam că ești femeie, eu bărbat
Lângă tine cu sfială m-am culcat
Si dormind eu am visat; tu, visând, 
ai lăcrimat
Când eram mai tânar
și la trup curat

E pierdută noaptea aceea
de acum!
Carnea noastră, de-i mai știi
al ei parfum
Poamele ce-n poame stau, 
gustul cărnii tale-l au
Si cad mâine toate, putrede, 
pe drum.

Fă-l să fie, Doamne Sfinte, 
numai om
Pe acel care ne-a ispitit sub pom
Si când pomul flori va da, 
fă să-i cada carnea grea, 
Cum cădea-va, după cântec, 
mâna mea…

Rosarium

stau în pamântul sterp fără noroc, 
cadavrul mi-l îngrop și mi-l dezgrop
gropar al vieții mele fără viaţă
trăita-n scârbă, în dezgust și greaţă, 
plătit cu Timpul care mă omoară
dator vândut celui ce mă plăteşte
din groaza mea nu pot ieşi afară
cum Soarele arzând se osândeşte!

                                                         
Alţi scriitori:
Ion Marin Iovescu, n. 1912
G. Vâlsan, m. 1935
Linda Maria Baros, n. 1981




Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 2002


14 nov. Ieri telefon de la Maria U., are nevoie de Lidia vineri pentru înregistrarea integrală a poemului Maria Nefeli de Elyttis. Din care Lidia înregistrase doar două trei fragmente, însă excepţionale. M.U. recunoaşte că a făcut o probă de înregistrare cu o actriţă, dar nu a ieşit ce trebuie. După care tot la Radio ar fi un recital Ileana M., la care m-aş duce.

Aseară pînă foarte tîrziu la Vinea, patru ore împăturesc coli la Veneticii, cam 12oo am reuşit.  În acest timp dl Ţ. pierdea timp la cenaclul lui Mincu, să o asculte pe Angela M., care la 6o de ani nu se mai satură să se exhibe; vine spunînd din uşă: Cred că azi am făcut gafa vieţii mele. Care anume? A luat cuvîntul în finalul discuţiilor spunînd că poeta se autopastişază, bate pasul pe loc de ani buni, ne serveşte mereu aceeaşi ciorbă. Eu: Bine i-ai făcut! Geta: Sunteţi răi, vă luxaţi unul pe altul, etc. Neplăcut impresionată. El se uită pe listările Angelei şi spune: pînă şi cacofonii, nu se poate să citeşti în public aşa ceva! Şi, ca scuză: Nu ştiam eu cine mă sapă de ani de zile, era chiar Angela noastră! Telefon de la Daniel B. şi Nicu îi spune dintr-o suflare ce gafă a făcut... La 11 cînd plec Alin se întorcea de la fotbal – e înscris la un club, antrenamente zilnice; Ionuţ revine și el de la plimbare, boierește,  iar Irina venise de la liceu pe la 21, dar nici ea nu s-a atins de vreo pagină în lucru. În aceste condiţii, calculul arată că nu putem scoate Veneticii pentru Tîrg, nici măcar într-o sută de exemplare, cum decide Ţ., văzînd situaţia de fapt. Eu nu am ştiut de toate astea, am contat pe faptul că aceşti copii vor contribui din plin la munca pentru tipografie, altfel nu l-aş fi sfătuit şi încurajat pe Ţone să-şi cumpere tiparniţă. Aşa stînd lucrurile, fără pic de ajutor din partea copiilor, nu va scoate cărţile mai repede, ci mult mai încet. Foarte supărat eu însumi. Se abuzează de mine, a cîta oară! , în schimb Ţone face sluj în faţa tuturor nouăzeciştilor. Din nou prins într-o farsă. Vrea să tipărească restul de 400 exemplare după tîrg, adică la paştele cailor! Nu primesc!


Va urma


Fotografii estivale...Povestea unui Spin în amurg...



Adăugaţi o legendă


Adăugaţi o legendă

Adăugaţi o legendă








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu