luni, 19 februarie 2024



 CENTENAR LUDOVIC ANTAL

18 februarie 2024 - centenarul nașterii actorului Ludovic Antal. Am fost invitați la Butea pentru dezvelirea bustului marelui actor și pentru festivitățile aferente.

Drum cu acceleratul până în gara Roman; pe peron suntem așteptați de nepotul de frate al actorului, dl Ionel Antal, cu soția sa. Le înmânez cele trei cărți în care îl evoc pe marele meu prieten: Muzeul Poetului, Curtea interioară și Himera literaturii. Cazare la hotelul Roman, o bijuterie arhitectonică. A doua zi, pe la ora 11:00 plecăm cu mașina spre Butea, satul natal al lui Antal, cale de 25 km, cu un mic ocol pe la casa memorială Vasile Alecsandri din Mircești și pe la palatul Alecu Sturdza. În parcul din centrul com. Butea, împreună cu primarul comunei, Anton Anti, dezvelim bustul marelui actor, lucrare a sculptorului ieșean Mircea Ștefănescu, prezent la festivități; urmează o slujbă de sfințire a monumentului - toți participanții cântă rugăciunile în cor cu preotul, impresionant!. Apoi festivitățile se desfășoară în localul Casei de cultură de lângă primărie. Sala  plină, pe unul dintre pereți o expoziție cu costume populare, autoarea ne este prezentată, în costum național, ca și nepoțica de vreo 5-6 anișori.  Rostim scurte alucuțiuni-evocări, sub semnul marilor emoții: Ion Lazu, Valentin Talpalaru, poet și redactor la Convorbiri literare din Iași; Lidia citește din volumul Muzeul Poetului poezia Îmi face bine să știu, dedicată lui Ludovic Antal; Ionel Antal spune câte ceva despre familia marelui actor, iar Adriana Nazare, referent cultural la primăria comunei, face o prezentare foarte detaliată și revelatoare despre actor și familia sa (de ceangăi transmutați dincoace de Carpați, în vremurile istorice).

 Urmează desfășurări ale artiștilor: un actor ne recită din Eminescu, Scrisorile, știute pe dinafară, o adevărată performanță actoricească, îl acompaniază la chitară un folkist, apoi ne desfată tânăra cântăreață cu câteva romanțe, apoi și cântece mai vesele.... Suntem invitați la o masă festivă, însă noi plecăm cu alde Ionel Antal, la casa unde s-a născut și a locuit cu familia marele nostru recitator. . O casă cu trei camere, grinzi în tavan, fotografii de familie. În curte, printre alți pomi fructiferi 9un cireș multisecular), și un brăduț tinerel, lângă care le fotografiez pe cele două doamne, deja prietene de suflet.

Și de la casa memorială Ludovic Antal, direct la gara Roman, unde avem norocul să prindem în ultimul moment acceleratul spre București. 

Și-am încăecat pe-o șa... 


Ion Lazu - Centenarul Ludovic Antal

 




 
Casa memorială Vasile Alecsandri din Mircești-Roman 

 

 
Palatul Alecu Sturdza 



 
Casa de cultură din satul Butea







 

 



 


Ionel Antal, nepotul de frate al marelui actor, inițiatorul și organizatorul festivităților din 18 februarie 2024























Un comentariu:

  1. Pas cu pas, “Sărbătoarea” a fost o reușită totală bine meritată de “prințul rostirii românești”.
    Mult îndatorat D-lui Primar, Distinsei Familii LAZU, referentului cultural D-ra Adriana Năzare, tuturor care sau implicat în această acțiune, cît și mare recunoștință receptivității butenilor care au participat în număr nesperat de mare la Comemorarea mult elogiatului recitator Ludovic Antal.

    RăspundețiȘtergere