joi, 19 martie 2015

Scriitorul zilei: Ion Barbu, 19 martie 1895 - d. 11 august 1961
    
Portret Ion Barbu, din albumul Natura sculptează, 1984.


Fiu al unui magistrat care şi-a latinizat numele (Barbu-Barbilian), matematicianul ce va aspira în aceeaşi măsură şi la laurii poeziei şi-a repus în circulaţie, la sugestia lui Eugen Lovinescu, adevăratul nume: Barbu. Se născuse la Câmpulung Muscel, dar cum funcţinarii din justiţie se perindau dintr-o urbe în alta, viitorul matematician şi-a făcut liceul la Giurgiu (1914-1021), unde l-a avut coleg pe Tudor Vianu.  O întrerupere a studiilor pentru perioada războiului, când este sub arme. Se făcuse remarcat prin colaborările la Revista matematică, iar după ce termină Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, cu o recomandare din partea marelui său mentor Traian Lalescu face o perfecţionare  la Gottingen-Germania, unde împreună cu mai vechiul ortac Vianu au dus o viaţă... trepidantă. După 3 ani revine în ţară. Un doctorat în 1929 şi va face o carieră de mare matematician la catedra Universităţii, cu descoperiri ce-i poartă numele: "spaţiile barbilian". 

În paralel se făcuse remarcat şi ca poet, totul plecând anecdotic, de la un pariu cu Vianu, făcut în timpul unei excursii: că se va prezenta cu un caiet plin de poezii. Mai târziu va mărturisi că ambele vocaţii au coexistat în personalitatea sa, aşa încât în locul unde matematica devenea prea rigidă eul creativ se livra poeziei. Singulară în peisajul liric, de o maximă concentrare şi abstractizare, considerată ermetică şi chiar mai mult de-atât, frizând încifrările şaradei, poezia sa reprezintă o cotitură destul de strânsă în evoluţia literaturii interbelice, o trecere cu deosebire abruptă de la romantismul nostru întârziat la modernismul pe care în Occident îl practicau Stephan Malarme, Paul Valery.  Să nu uităm că  pe o altă scurtătură se aventurau avangardiştii propriu-zişi, însoţiţi de mare hărmălaie, ca să-şi uite de frică...

Poezia sa, publicată în reviste de primă linie, a fost adunată în două volume: După melci, 1921 şi Joc secund, 1930. Deajuns şi atât. Căci impactul liricii sale a fost fără precedent, stârnind admiraţie, contestări şi o vie dezbatere în lumea intelectuală a vremii. Practic nici un critic literar care se lua în serios, în Interbelic, dar şi după război, nu a avut curajul să eludeze fenomenul, să rămână în afara discuţiei despre poezia barbiană. Cronicile literare, exegezele, studiile, monografiile cu această temă au curs şi curg fără oprire. Îşi pusese sigiliul formaţia sa de matematician, personalitatea sa puternică şi nu în ultimul rând un temperament vulcanic, autoritar, care nici în viaţă dar nici în scris nu a rămas dator cu o replică strivitoare, măcar ca intenţie. De la poezia începutului, cu aparenţă parnasiană, însă impregnată de elanul romantic al vârstei şi nu numai (vezi chiar sonetul Copacul, impecabiul strunit stilistic), trece rapid la o poezie ce cultivă baladescul, balcanismul-orientalismul turcit dâmboviţean, considerat de autor o continuare a culturii greceşti; (în context merită amintit entuziasmul fără limite al lui Ion Barbu, la apariţia Crailor de Curtea Veche, pe care i-a întâmpinat cam în acest fel: În sfârşit, prosteasca noastră vorbire se căftăneşte...; mai trebuie adăugat că Domnişoara Hus poartă o dedicaţie către Pena Corcoduşa, eroina din romanul lui Mateiu Caragiale); foarte curând imprevizibilul autor va ajunge la o poezie ermetică, supusă unor rigori expresive draconice. Joc secund este rezultatul acestor înnoiri şi epurări succesive, din care destule piese ale începutului au fost dezavuate de autorul însuşi. Nu poate fi uitată vehemenţa cu care poetul s-a distanţat de lirismul  care se edifica pe transcrierea sinceră a trăirilor autorului; el numea aceasta "poezia leneşă".

***
S-a stins din viaţă în vara când terminam facultatea. Retrospectiv, mi s-a părut a-l fi zărit de două-trei ori pe trotuarul dintre Matematică şi Filologie. Un om în vârstă, scund, voluminos, mergând legănat şi agale, echilibrându-se cu o ditamai serviata pe care o împingea înainte şi înapoi. Pleşuv, alb -coliliu la păr, cu o teribilă mustaţă pe oală. Dar tot aşa de bine ar putea fi o falsă memorie, instalată în momentul când i-am văzut fotografia. Un chip pe care nu-l mai uiţi. Aşa se poate explica de ce fotografiind diverşi trovanţi cu înfăţişări neobişnuire (obişnuitul însemnând în acest caz forme ovale-rotunde-sferice, constituite în jurul unui nucleu de cimentare), am tresărit când mi-au căzut privirile pe o concreţiune grezoasă care semăna leit cu poetul. Am făcut fotografia, am intitulat-o Portret Ion Barbu; se întâmpla în zona Costeni-Vâlcea, prin anii 74-75. După vreun deceniu, a apărut albumul meu de artă fotografică: Natura sculptează, Ed. Sport-Turism, 1984.
Şi ar mai fi o scenă, chiar mai ciudată decât relatarea precedentă: cu Ion Barbu pe catafalc, expus în holul de la Filologie. Dar despre asta cred să fi relatat în altă parte...(vezi romanul Ruptura, Ed. Albatros, 2004)

Str. Dr. Carol Davila nr. 65, cartierul Cotroceni.


Alţi scriitori:
Alecu Popovici, n. 1927
Carolina Ilica, n. 1951
Al. Dima, m. 1979


Poezia zilei,  Ion Barbu

Din ceas, dedus...

Din ceas, dedus adancul acestei calme creste, 
Intrata prin oglinda in mantuit azur, 
Taind pe inecarea cirezilor agreste
In grupurile apei, un joc second, mai pur.

Nadir latent! Poetul ridica insumarea
De harfe resfirate ce-in sbor invers le pierzi
Si cantec istoveste: ascuns, cum numai marea, 
Meduzele cand plimba sub clopotele verzi.


Timbru


Cimpoiul vested luncii, sau fluierul în drum
Durerea divizata o suna-ncet, mai tare…
Dar piatra-n rugaciune, a humei despuiare
Si unda logodita sub cer, vor spune – cum?

Ar trebui un cîntec încapator, precum
Fosnirea matasoasa a marilor cu sare;
Ori lauda gradinii de îngeri, cînd rasare
Din coasta barbateasca al Evei trunchi de fum.
Poezia zilei, Marius Robescu, n. 20 martie 1043

Joc și înviere

Primele cinci degete isi luara sborul tragand mana dupa ele hat departe tragand in cer bratul
urmatoarele cinci degete si ele isi luara sborul razlete tragand mana tragand bratul
toate la un loc se stransera pe o craca ciripind trupului ciripind capului gainatandu-se

atunci capul se urca mai sus
se imbraca in raze
si se facu de minune soare
iara trupul se lasa mai jos sugandu-si pantecul si in totul deveni mare
uite cum se clatina de nimic universul
cum se duce si vine
pe bietele omului doua picioare!

Ion Lazu - O pagină de jurnal, 2006
continuare 12 mai 2006: O creangă foarte mare a copacului din faţa sufrageriei a fost ruptă de furtuna din zilele trecute, practic o jumătate din coroana copacului a fost răsucită de vijelie și smulsă, şi creanga atîrnă deasupra pămîntului. O să trebuiască să o taie, după ce toată primăvara au făcut toaleta copacilor de prin cartier. Lidia, cu greu, se reface. Azi înainte de plecare, alegînd fotografii din Italia, surîdea şi scotea exclamaţii bucuroase la pozele cu Giovanni. 
Tot pe aleea lui Baltag am întrecut din mers o mămică şi o fetiţă isteaţă de 2-3 ani, cele două conversau cu mare seriozitate. Aş fi vrut să-i şoptesc fetiţei isteţe: Priveşte cu atenţie pe sub tufişuri, s-ar putea să vezi cu ochişorii tăi ageri un pui de mierlă căzut din cuib. Ia-l acasă şi hrăneşte-l, căci eu am fost destul de tont să-l las de izbelişte… Dar ce să-i mai fi spus fetiţei, cînd din cealaltă parte a aleii venea un cîine mare urmat de stăpînul său. Un cîine căruia nu cred că i-ar scăpa prezenţa neajutoratului puişor de mierlă…
Va urmaFotografii din Bărăgan...Popasul Doina.