vineri, 13 decembrie 2013

Scriitorul zilei: Mitropolitul  Dosoftei, m. 1693

Alti scriitori din Calendar.
Mihail Cruceanu, n. 1887   http://www.poeziile.com/autori/Mihail-Cruceanu/biografie.php
Grigore Bajenaru, n. 1907  http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_B%C4%83jenaru
Zaharia Barsan, m. 1948  http://www.crispedia.ro/Zaharia_Barsan
Nichita Stanescu, m. 1983  http://ilazu.blogspot.com/2011/12/scriitorul-zilei-nichita-stanescu.html
Marcel Mihalas, m. 1883


Poezia zilei: Marcel Mihalas

Marcel Mihalaş (n. 15 august 1937 - d. 1987)

Vorbeşte-mi de dragoste

Vorbeşte-mi de dragoste,
cerul să se legene peste plopii înalţi
Muşchii să mi se magnetizeze, ca pe arbori
Mugurii să ardă, cu explozii în lanţ.

Vorbeşte-mi de dragoste,
pământul şi iarba la picioare
vor bate valuri, vor trece în mare
cu pulsul din vinele inimii tale solare.
Si flux, si reflux, şi vânt si furtună
Vor bate în mine cu muchii de lună,
Ca finite-orizonturi, ce-n creste răsună.
Si, când pe vreun mal, lăsati-mă-vor poate
Am să simt spuma mării cum faţa îmi bate.
Vorbeşte-mi, vorbeşte-mi de dragoste.



Eu am plecat demult...

Eu am plecat demult de pe strada asta
pe care trec zilnic.
Eu am plecat demult,
încă din adolescenţă
când toţi fugim măcar o dată
pentru-a nunti
cu personalitatea noastră.

Acum strada asta s-a transformat în
timp:
Strada de dimineaţă, strada de seară,
liliacul de primăvară,
salcâmul de iarnă,
caisul de vară.

Vecinilor, şoptitul meu "bună seara"
Li-l aduc, obosit, de-atât de departe!



ion lazu - O pagina de Jurnal, 1995

Duminecă 23 iulie 95. Sîmbătă la Slatina, unde au venit Gelu şi Carolina. A. pleacă mîine la Avrig, apoi cei doi vor da o fugă la Mare, cu surorile Lidiei. Dacă nu  şi o tură pînă la Bocşa Montană. Va voir!

După trei zile la Slatina, în drum spre Bucureşti, îi spun fratelui: Nu dau o seară cu ai mei pe nimic din lume. Ca să înţeleagă că fericirea mea vine dinspre familie.
Ideea de a-l pune pe cineva în situaţia imposibilităţii de mişcare, nevoit să reia cărţile deja citite, oprindu-se asupra pasajelor subliniate.
Un balansoar: nostalgie, speranţă /Fiecare la cîte un capăt/Astfel că, pe măsură ce nostalgia se îngraşă/Atîrnînd tot mai greu/Speranţa e tot mai inconsistentă/Ce să mai speri, planul sufletesc/E prea înclinat spre nostalgie!
31 iulie 95. Cum şi era de aşteptat, colaborarea cu As-ul Sînzianei Pop a căzut baltă. Prea literare. Că o să publice totuşi Ţestoasele în numărul următor, mai tăind cîte ceva. Nu prea o cred. De cînd o ştiu, S.P. mi-a “pierdut” atîtea manuscrise, prin redacţii…Practic nu m-a publicat niciodată. Mă şi miram ce i-a venit acum…
20 aug. 95. Opt poezii de Lidia, recitate de ea la Revista literară Radio, opt minute pline.
Din spusele colegilor: Niţă Pion, pe teren fiind, se duce la popa Bandrabur, în Vaslui, tatăl colegului de facultate; se dă drept şeful aceluia, stă trei zile, mănîncă găini, pleacă cu două damigene..
Popa Bariz de la Magazia, îi ia sub oblăduire pe geologii prospectori, îi pune la hram în capul mesei; seara dansau în casa parohială, cu covoare puse în ferestre…
1 sept. 95. Deja de o săptămînă în concediu, fără să fi realizat ceva anume. Am recuperat revistele de la Sînziana Pop, nu însă şi articolul Ţestoase, cu pozele respective. Am scris o cronică la cartea de poezii a lui Ţone, foarte flatat, ar vrea să o pună ca postfaţă. Îmi cere un articol despre Moartea de cristal. S-o citesc cu atenţie, s-ar putea să nu-mi spună mare lucru. Pe 20 plecăm cu Ţone la Satu Mare la Salonul de carte al revistei Poesis, 22-24 sept. Lidia f. bucuroasă, auzind că recitalul de poezie va avea loc la Catedrala ortodoxă: visul ei, să cînte într-o catedrală. Să vedem dacă i se va realiza şi acest vis.
A. a început şcoala, azi pe ploaie, cu ghiozdanul în spate, după o discuţie foarte incitantă în faţa cărţii de fizică, închisă. Apoi el deschide cartea şi se miră. Îi spun că nu e vorba de memorie la mine, ci de metodă; dacă uiţi tabla înmulţirii, nu uita principiul: înmulţirea e o adunare repetată. Etc. Sper să-i placă fizica, am avut atîtea discuţii în timpul plimbărilor noastre prin parc şi în jurul lacului IOR. Despre apă, căldură, inerţie, densitate, anume ca să-i obişnuiesc mintea cu subtilităţile gîndirii abstrecte. Revine de la şcoală obosit, a avut şase ore. Aşa va avea în fiecare zi de luni. Îmi povesteşte de profesori, nuanţat, analitic.




ion lazu - Fotografii luxemburgheze...

Vedeti si alte imagini de la vernisajul expozitiei:























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu