duminică, 26 mai 2013

Scriitorul zilei: Eugen Simion
http://ilazu.blogspot.ro/2012/05/scriitorul-zilei-eugen-simion.html

Pagini de jurnal 1992 
15 august. Sf. Marie mare. Se duce şi vara asta! Numai că e o vară de care am profitat mai din plin, căci deja suntem aici, împreună, de o lună şi jumătate. Nici o singură zi nu am rămas în casă, mereu pe dealuri, noi trei – să ne săturăm de natură, de pădure, de aer, să ne vindecăm de Oraş, să ne îmbibăm de linişte şi tihnă montană...
Canonizarea Brîncovernilor.
Refuzul Guvernului de a-i da viza Regelui spre a veni la Timişoara, catedrala de acolo fiind ctitoria regelui Mihai. Se vede cît colo frica FSN că o nouă vizită a regelui ar înclina definitiv balanţa în favoarea Convenţiei.
Am citit diverse articole despre CTD-candidat şi interviurile date. Pare să fie sigur că va învinge în alegeri şi că, drept urmare, conform constituţiei îl va numi din nou prim-ministru pe Petre R., ca lider al partidului cîştigător. Oare chiar crede că aşa vor sta lucrurile? Ar fi, totuşi, o scuză. Mai urît ar fi dacă ar spune-o doar aşa, ca să arunce praf  în ochi.
În continuare nu-mi plac amatorismul şi diletantismul celor din C.D, - veleitari sau superficiali? De exemplu, au dat pe mîna lui Ştefan Radof prima intervenţie PAC la radio: o catastrofă de stupizenie, ca de brigadă artistică. Revoltător!
Nu mai pot asculta această muzică de disperaţi. O adevărată invazie, terifiantă, de disperaţi la radio, pe scenă, în videoclipuri. Trebuie să fim victimizaţi de această modă?
Andrei şi-a dat drumul la lecturi: Sadoveanu, Caragiale, unele schiţe le-a citit de două ori.
Mi-e dor de ai mei, din Luxemburg, veniţi acum la Slatina şi pe care s-ar putea să nu-i mai prind acolo, la sfîrşitul lunii.
25 aug. Ieri a plecat L., cu jale în suflet că ne părăseşte şi că se rupe din această zonă de care se lipise cu sufletul. Emoţia babei la despărţire, urările ei de sănătate, cerînd ajutor de la Dzeu, lacrimile ei. Eu bucuros să văd încă o dată că Lidia ştie să ajungă la suflete cu francheţea şi marea bunătate a ei.
Îmi vine ideea unui serial la ziar: Scrisori către viitorul preşedinte. Pretext pentru a relata diverse aspecte din realitatea românească.
Pornind de la o poză din ziar, intitulată O după-amiază liniştită la Spitalul 9: un grup de agitaţi în curtea spitalului, lîngă o maşină cu crucea salvării, o femeie ţinînd portretul lui Iliescu şi o mînă ridicată, cu semnul victoriei, iar deasupra, inscripţionată o lozincă gen Piaţa Universităţii: Iliescu nu uita Asta e Salvarea ta! Îmi vine ideea unei proze: Aurica, imediat după Revoluţie, activă în Piaţa Universităţii; obţine viza pentru Italia, însă nu pleacă, ambiţionîndu-se să militeze împotriva securiştilor care o persecutaseră şi chinuiseră mereu. Descurajată, după 2 ani şi jumătate se duce singură şi se internează la nebuni – de fapt tot ca să militeze, însă considerînd că numai aceia o mai pot înţelege. Ideea ei: îi conving de la om la om pe toţi nebunii, ieşim în stradă, acţionăm, nimeni nu ne va deosebi de oamenii normali. O parabolă.
Subiecte pentru Scrisori către Preşedinte: La Baia Popii dau de o casă părăsită şi de alta încă mai prăpădită, ca de ţigani, dar în care constat că mai trăieşte cineva: un fecior de 40 de ani şi maică-sa, slabă ca o sperietoare, cu umerii înalţi şi drepţi, cocoaşă în spate, dar nu între omoplaţi ci la şale. N-au lumină; un porc, 2 găini, 5 vite, iar izvorul este după deal. Acel om isteţ a rămas izolat pe deal pentru mama lui beteagă. Îmi atrag atenţia aceşti oameni nedescurcăreţi, cei care nu ştiu să se lupte pentru drepturile lor. Şi mila, care îi ţintuieşte de bătrâni, ca o ghiulea legată de gleznă.
(Din Lamentaţiile Uitucului)
va urma


Poezia zilei: Elisabeta Isanos 

Golemul

Arată-mi ce ţărână să frământ
şi cum să-ţi suflu viaţă prin cuvânt,
să te mai scot o dată la lumină 
cum trage cerul iarba din pământ.

Tot în zadar te caut şi te chem...
Aş frământa ţărână-ntr-un golem,
şi într-o noapte l-aş însufleţi
cu soarele făcut în palmă ghem.

Atâta vreau: în ochi să te privesc,
să te aud vorbind cu glasul tău,
să văd cum râzi, cum ţi se face milă,

a doua oară să te dobândesc
şi să te smulg prin farmece din hău,
o maică dusă, pururea copilă !

(din Poemele Dagmarei / Les poemes de Dagmar, Ed. Lucman, 2013.)



Cărţile prietenilor noştri : Monica Mureşan, 101 poeme, Colecţia Ideal, Ed. Biodova, 2013.



































 ion lazu, Fotografii ateniene...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu