miercuri, 23 iulie 2014

Scriitorul zilei: Aurel Sasu, n. 23 iulie 1943
        

        
Dintr-o familie de ţărani ardeleni, s-a născut la Oarda, jud. Alba, a urmat liceul la Alba Iulia, apoi Filologia clujeană, cu licenţa în 1968, devenind cercetător la Institutul de lingvistică şi istorie literară Sestil Puşcariu din Cluj. Doctoratul în 1974, cu teza Retorica ficţiunii. Au urmat lectorate în Statele Unite: Seatle, 1981-1982, burse Fulbright la Library of Congress, 1990, alte lectorate în 1993, 1995, 1998: Este profesor universitar la Filologia clujeană, din 2000 decan al Facultăţii.
Debutul publicistic în anul absolvirii, 1968 şi a urmat o serie susţinută de volume de critică şi istorie literară, de eseuri, jurnale de călătorie, poezii şi, lucru foarte important, colaborarea în egipa de coordonare a  Dicţionarului  Mircea Zaciu, împreună cu colegul Mihai Papahagi. A continuat pe linia dicţionarelor, când a rămas singur: dicţionare biografice, cronologice etc.

Opera critică:1972 - Progresii, eseuri ;1976 - Retorica literară românească; 1978 - Liviu Rebreanu. Sărbătoarea operei, eseu, ; 1979 - În căutarea formei, eseuri; 1984 - Textul ipotetic. Contribuţii la o istorie a hermeneuticii româneşti; 1994 - Eul suveran, studiu de psihologie literară Bucureşti.; 1993 - Cultura română în Statele Unite şi Canada (I, Presa; II, Nostalgia românească); 2002 - Cultura românească în Statele Unite şi Canada (III, Societăţile culturale); 1996 - George Pomutz. The Legend Lives On  (lucrare documentară despre generalul american de origine română, erou al Războiului civil american şi consul general al SUA în Rusia); 1999 - Strategia disperării. Jurnal american; 2001 - Dicţionarul scriitorilor români din Statele Unite şi Canada; 2002 - Cazul Policarp Morusca (lucrare documentară); 2003 - Comunităţile româneşti din Statele Unite şi Canada; 2003 - Breviter. Întâlniri cu mine însumi, eseuri; 2006 - Dicţionarul biografic al literaturii române, vol. I-II, (colecţia „Marile dicţionare”); 2007 - Cartea mea de muncă (atelier critic), Despre noi şi despre alţii (interviu cu Valeriu Anania), Starea de excepţie. Valeriu Anania, omul şi destinul; Amiaza cea mare - corespondenţă cu Mircea Zaciu. Etc..

Citeşte mai mult:  http://ro.wikipedia.org/wiki/Aurel_Sasu
 http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Profesorul_Aurel_Sasu_nu_stia_ca_IPS_Bartolomeu_i-a_lasat_in_grija_manuscrisele_0_421158321.html
 http://www.gandaculdecolorado.com/interviu/8/1381-aurel-sasu--o-personalitate-de-exceptie-la-new-york


Poezia zilei: Ştefan Ioanid

Plin de lacrimi

Cine plin de lacrimi
se va prăbuşi în moartea
celuilalt? Fi-va
aceeaşi durere izbăvitoare?

Floare. Animal. Spirit?

Împotriva rănii
doar această sărăcie de pasăre.
Sălbatică. O, sălbatică!

Doarme o bucurie
o frumuseţe neîntreruptă
în acest trup fără piele

întunecând stelele
mistuitoarea lumină.

Floare. Animal. Spirit.

Un cuvânt numai spirit.

(din Prolegomenele morţii, Ed. Cartea românească, 1998)


Alţi scriitori:
Eugen Teodoru, n. 1924
Radu Enescu, m. 1994



Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 2001 
Frumoasă plimbare prin parc. Lidia intră în vorbă cu toţi copilaşii care ne ies în cale. Vedem două raţe care traversează lacul şi ies pe celălalt mal, pentru somnul de noapte. La un moment dat, surprinzător, zărim soarele la apus, de unde părea definitiv acoperit de nori.  Mare şi nefiresc de roşu, oglindindu-se în lac. Lidia susţine că nu are nici o legătură cu tot ce e în jur. Ceva suprarealist, confirm eu. Coboară abia sesizabil, schimbîndu-se mereu la culoare, spre roşu violet, cu subţiri fîşii de nor peste gură, apoi peste ochi, pe frunte; ajunge deasupra unui bloc de 10 etaje, atinge planşeul suspendat deasupra, apoi cade din ce în ce mai grăbit prin grila de deasupra blocului şi dispare de la o clipă la alta, ca sorbit de un gînd rău. A trecut ziua, spun, vine alta, mîine. Şi ne rememorăm întoarcerea cu căruţa lui Onu, de la pădure; cum am oprit caii, soarele imens cobora din ce în ce mai vertiginos, ca la o catastrofă cosmică, Andrei a numărat pînă la 58 şi soarele a fost dus, de parcă nici nu ar fi existat. Lidia suspină: Ce repede a trecut timpul, anii ăştia! Eu: Trece din ce în ce mai repede, aşa cum soarele pe cer - mişcîndu-se insesizabil pe timpul zilei şi accelerînd pînă la sufocare în ultima jumătate de oră… Observ la Lidia această spaimă privind trecerea timpului; la ea pare să aibă o conotaţie specială, pentru simplul fapt că ea regretă că fericirea va avea un sfîrşit. Dar în măreaţa carte Veneticii stă scris: cine a cunoscut o clipă de fericire, a cunoscut-o pe toată!
20 sept. Abia în vis sentimentul meu atinge intensitatea maximă: urlu de disperare, plîng de bucurie, exalt de fericire, mă înalţ în zbor… De parcă în trezie aş trăi cu frîna de mână trasă, cu surdina pusă…
O idee: să caut prin Jurnale fragmente pentru VISE CU POEŢI. Nichita, Mircea, Pan, Cezar I, Păunescu, Nora Iuga, Abăluţă, Felix şi cîţi vor mai fi – ca semn că poezia se află adînc în subconştientul meu. Să-i propun acest ciclu lui Ţone, pentru Facla literară.
Zile şi nopţi de literatură la Neptun, dar tot fără subsemnatul, pe care alde Uricaru îl va sări de fiecare dată cu nonşalanţă. Zadarnică s-a dovedit trecerea mea prin biroul dumisale.
Ieri scrisoare către Georgeta, după ce primisem de la ea o epistolă încîntătoare.
Azi vizită ocazională la foştii colegi de studenţie Paul şi Violeta Friptu. În living trei-patru statuete africane; dar absolut nici o carte. Două tablouri de gang, jalnic!
Recuperez: poetele noastre se află într-o acerbă competiţie: care strecoară mai multe şi mai îndrăzneţe sugestii erotico-pornografice. Rodica D., Angela M. Saviana S., Nora I. Care se detaşază în fruntea plutonului. Le urmează toate celelalte, întrecîndu-se în versuri “cu cracii în sus”, acesta fiind un citat, desigur.
Ducerea Veneticilor la tipografie s-a amînat pentru luni – Dulu în spital, peritonită.
Am parcurs la minister toată lista subvenţiilor solicitate şi respinse, într-o pornire de autoflagelare. Ed. Vinea, doar 3 cărţi, dar şi cele două reviste, ceea ce nu-i de colea!
     Va urma 

                               
Fotografii cu Violeta peruana...







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu