marți, 12 noiembrie 2013

Scriitorul zilei: Gheorghe Asachi   http://ilazu.blogspot.ro/2012/11/scrriitorul-zilei-gh-asachi-poeziws.html

Alţi scriitori din Calendar:
Emil Botta, n.1912
Mircea Nedelciu, n. 1950
Sergiu Al-George, m.1981

Poezia zilei: Horia Stamatu (1912-1989)
Peisagiu împărtăşanie

Vin la mine Sfătuitorule toate cramele
s-au strâns în estuarul visului
pică vertical pasărea cu aripile
răstignite la incidenţa focului cu
viul ecoul deapănă din începuturi
murmură din toate cramele s-au
adunat de sine arderile arderea
din toate neluminile nădejde pâlpâie
un ochi incipient peste amurguri
vremuirile vin la mine Sfătuitorule
din toate cramele suie vertical
la pasărea cu aripile răstignite
pică toate gravităţile din toate
nădejdile un ochi incipient arde
neluminile în estuarul visului
de sine arderea desface aripile
răstignite ning de veci străvezime
din grinda gravităţilor. La mine.

(din Poezia românească din exil, Ed. ICR, 2006)Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 1995
19 ian 95. Am înregistrat pentru Radio Cultural prozele scurte În umbră şi Pierderea, - scrise cu cel puţin două decenii în urmă - iar Eugen Lucan mi-a promis că o va da pe cea de a doua la radio luni 30 ian. ora 15:30. Vrea să-i prezint lui Dan Verona nişte traduceri de poezie.
Andrei vine de la şcoală şi-mi spune că a scris prima poezie pentru Lidia, trei strofe în drum spre casă. I-o citeşte şi Lidia se arată încîntată.
20 ian. 95. Vreme închisă, de iarnă, frig, minus 8 grade. Ninge în răstimpuri. Am uitat să mă fi dus la prînz la lansarea cărţilor de poezie ale lui Adi Cusin şi Dan Laurenţiu.
Tot vreau să notez aici că aş scrie despre securişti ca mari patrioţi şi mari familişti. Explicaţia psihanalitică: ştiindu-se în culpă cu meseria lor de neoameni, voiau să demonstreze familiei lor, soţiei, părinţilor, că ei o fac din mare ataşament faţă de patrie şi de soarta ei. De aici aproape-disperarea cu care îşi iubeau copiii; ca să nu spun că aveau ocazia să le pună pe masă un ciolan mai mare, profitînd de privilegiile de castă.
Atenţie: G. G. Marquez îşi începe de dimineaţă munca prin a reciti timp de două ore ceea ce a scris ieri în cele şapte ore de muncă.. recitirea este o probă foarte importantă, ca să poţi merge mai departe, asigurând unitatea de ton etc. Nu e un lux, ci o urgenţă!
22 ian. 95. Tam-nesam îmi aduc aminte şi îi spun Lidiei povestea acelui orb din naştere, căsătorit cu o oarbă, avînd şi copii, care îşi face operaţie, începe să vadă şi ce vede îl şochează: soţia nu e deloc frumoasă cum crezuse, idem lumea cea minunată; începe să bea, să se drogheze şi în 3-4 luni ajunge la sinucidere.
26 ian. 95. Ieri pe la ora 18 mă sună Ţone să merg la el; pînă la 23:20 listăm volumul de poezii al Lidiei, se adună în final un număr de 82 pagini şi mi le dă să i le arăt Lidiei. Fuga pînă la metrou Unirea ca să prind ultimul tren, îmboldit de grijă dar încă mai tare de bucurie; ajung acasă, Lidia deja în pat: Nu mai veneai?! Vine la bucătărie şi îi arăt şpalturile. Mare uluială, surpriză şi bucurie. Citeşte uimită că Mircea Ciobanu a putut scrie atît de frumos despre poezia ei. Chiar a citit poeziile?! Îi place imaginea cu marginea ferestrei, dar nu mai ţine minte dacă e vorba despre ultima ei poezie. Se mai dezmeticeşte din şoc şi spune: Nu m-am gîndit niciodată să le public. Eu, în gînd: Bine că le-ai trăit, că le-ai scris, de rest am considerat că e datoria mea să mă ocup. Şi-mi mai spun că ar trebui să găsim o sponsorizare de 500.000 şi să scoatem cartea în vreo 400 de exemplare; mă gîndesc să facem şi nişte lansări de carte, cu recitalul Lidiei, la Slatina, Rm.Vîlcea, Alexandria şi, desigur, la sala Dalles. Lidia crede că au s-o cumpere şi colegii noştri, unii dintre ei. 
(din Lamentaţiile Uitucului, în manuscris)
Va urma


Cărţile din bibliotecă: Sanda Golopenţia, Ion Ioanid, Ion Zubaşcu.


ion lazu - Fotografii de autor...coperte de cărţi viitoare...