miercuri, 25 septembrie 2013

Scriitorul zilei: Octav Botez    http://ilazu.blogspot.ro/2012/09/scriitorul-zilei-octav-botez-poezia.html

Alţi scriitori din Calendar:
Dumitru Vatamaniuc, n. 1920
Mihai Stoian, n. 1927
Pop Simion, n. 1930
Ion Th. Ilea, m. 1983

Maria Tănase - 100 
http://www.napocanews.ro/2013/09/google-o-sarbatoreste-pe-maria-tanase-la-100-de-ani-de-la-nasterea-cantaretei.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+napocanews%2FhIWc+%28NapocaNews%29


Poezia zilei:
Nicolae Ştefănescu (1912-1999)

Cântec pribeag

Mai vine o toamnă s-apese pe noi,
Cu ceţuri de pâslă, cu ceţuri şi ploi.
Şi capul se lasă ca plumbul pe mână ,
Întoarcerea iarăşi la anul se-amână.

Şi sapă-ndoiala cum cariul în lemn,
Când creşte răbojul cu încă un semn.
Începe să doară, ne-nvinge aleanul,
Să spunem întruna la anul, la anul!

Se tânguie-afară, cu umerii goi,
Castanii sub ploaia ce cade şuvoi
Şi piere în ceaţă, sub cerul opac,
Iubita cu gura ca floarea de mac.

Mai vine o toamnă cu vânturi şi ploi,
Să spulbere toate nădejdile-n noi.
Şi plouă întruna şi plouă hain,
Şi-i rece şi umed pământul străin !

(din Poezia românească din exil, Ed. ICR, 2006)


Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 1994

5 iunie 94. Duminecă, mare căldură încă de la prima oră. Se spune că nu a mai fost o asemenea secetă de 70 de ani, deci din 24. Doamne fereşte!, o ştiu pe cea din 46-47 şi-mi face părul măciucă. Asta ne mai lipsea, după atîtea ghinioane la rând: Iliescu, Vadim, Păunescu, Văcăroiu…. Toată presa îi blamează, nu însă şi tv care are cel mai mare impact. Dacă li s-ar lua posibilitatea de a se lăuda la tv două trei săptămîni la rînd, cred că lumea i-ar mînca. Dar auzind laudele de la tv, îşi zic: aşa o fi, poate mă înşel eu, cine ştie… deci: televizorul, opiu pentru popor.
M. Eliade: Inochentiştii, care se cuplau în peşteri, o erezie, se considerau… seminţe: cald, întuneric, încolţire… Nana, atenţie!
Saturnaliile erau o reducere la zero, ab initio, nu mai erau stăpîni şi sclavi, prostituate şi matroane. Coincidentia opositorum, inclusiv coincidenţa suferinţei fizice şi a beatitudinii spirituale.
Poate că una dintre cele mai preţioase calităţi ale unei proze elevate este sobrietatea stilului, reducerea mijloacelor de expresie la strictul necesar, într-un cuvînt: eficienţa.
M.P. Eludam acest aspect: deveniseşi imposibilul. Şi eu aveam nevoie să mă gîndesc la imposibil, nu numai la lucrurile posibile. Ca o relaxare în goana vieţii. Ca un moment de purificare. O formă de iraţional…
Poezie. Eminescu? Numai zgura lui e omenească, iar arderea lui e de sorginte divină. Aici stă diferenţa dintre Geniu şi omul obişnuit, fie el şi creator de artă. Care creator de artă, scriitor, pictor, actor, e tot un biet om, dar un om bolnav şi chinuit de propria boală. Or, geniul suferă ca un om dar arde ca o divinitate.
8 iun. 94. După amiază mă culc şi visez că eram într-o sală de aşteptare (precum cea de la Starea civilă din Slatina) şi mă plimbam de colo colo. L-am zărit prin uşa întredeschisă pe Nichita Stănescu, din profil, mare la chip, cu o zgîrietură pe frunte, stînd pe un scaun la masă şi cu ochii pe nişte hîrtii. De mai multe ori am vrut să intru şi să-i vorbesc, dar ştiam că e mort şi eram foarte contrariat că totuşi îl vedeam atît de aproape, bun-viu. Pînă la urmă a ieşit şi cînd trecea pe lîngă mine l-am întrebat ce mai face şi mi-a răspuns că îşi vede de treabă. Apoi alt ins de pe hol mi-a spus că securitatea i-a aranjat o moarte fictivă şi că poetul a fost constrîns să accepte înscenarea. Mi-a explicat şi motivul pentru care securitatea a recurs la asta, dar nu-mi mai amintesc însăilarea insului…
La Actualităţi l-au arătat pe I.I. de 3 ori în primele 10 minute.  


Va urma


Cărţile din bibliotecă; autografe: Gabriela Negreanu, Cristina Tacoi, Pan M. Vizirescu, Radu Voinescu. 

 




   























  




Ion Lazu - Fotografii de sezon... la Baloteşti, IV









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu