miercuri, 11 septembrie 2013

Scriitorul zilei: Ion Frunzetti
http://ilazu.blogspot.ro/2012/09/scriitorul-zilei-ion-frunzetti-poezia.html 
Alţi scriitori din Calendar:
Mihai Gălăţanu, n. 1953 


Poezia zilei : Ştefan Baciu (1918-1993)

Colind din Pacific

Peste păduri de bambus şi de cocotieri
din Honolulu până în Baleare
între banane şi între umbre de meri
steaua sus răsare!  

Peste trecut de zăbrele şi de granit
peste prezentul sfîşiat în ziare
peste legende, peste istorie şi mit
steaua sus răsare!

Peste distanţe şi peste cimitire
peste nădejdi şi peste barca pe mare
peste tăceri şi peste bacoviene clavire
steaua sus răsare!

Peste pescarul de crabi din Molokai
peste copiii din Blaj şi din Şinca Mare
peste insule, peste Gura de Rai
steaua sus răsare!

ca o taină mare!

(din Poezia românească din exil, Ed. I.C.R.,2006)

Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 1994 
(Continuare 28 aprilie 1994) Astă seară la televizor îi văd din nou pe cei trei mari grohăitori ai demagogiei româneşti, pe cei trei mari neobrăzaţi, mai odioşi chiar decît Odiosul: Păunescu, Vadim şi Dumitraşcu. Că ei se exhibă, că ei latră şi grohăie şi se umflă nepermis, nici nu e de mirare, căci acestui soi de om tocmai măsura îi lipseşte. Dar de ce ni-i dau iar şi iar pe post? De parcă a lor ar fi această televiziune! E din partea celor trei o ofensivă deşănţată, deşănţată… Oare chiar nu sunt de oprit? Nu mai poţi respira în ţara asta de răul lor. Şi societatea civilă tolerează; lumea îi lasă. Nu-i huiduie, nu-i aleargă cu pietre, ca în zilele revoluţiei; nu-i îneacă în scîrnă (ca în Princepele)!
G. Bălă. părea sictirit de acest popor. Am reacţionat, dar moale. Ideea ar fi asta: de ce să ne desolidarizăm de acest popor lîngă care am rămas în cele mai disperate împrejurări?
Ce-i spuneam ieri dlui Cornel Regman: Nici Apusul nu mă (mai) încîntă. De la un timp s-au dat toate peste cap, probabil de cînd televiziunea face legea; ea decide cine trebuie să ia laurii, faimă; cine are dreptate, adevăr, talent. Or, tv scoate mereu în faţă nişte cretini, pe care ni-i impune. Prea puţini telespectatori sunt atît de lucizi să respingă grila lor, să nu se lase influenţaţi, manipulaţi, seduşi. Scară strîmbă, valori găunoase. Unde sunt modelele demne de urmat? C. R. a ciulit urechile la această temă: tv care tulbură apele şi impune false valori şi personalităţi exhibiţioniste, obraznice. Nu-i de glumă, îi spuneam, vom fi copleşiţi de civilizaţia ochiului, exclusivistă, tiranică. Ies în faţă dezechilibraţii psihic, oamenii fără Dumnezeu, Jirinovskiştii naţiunilor, ai găştilor, ai mafiilor. Nu e nici o şansă, nici o scăpare, „vai ş-amar”, vorba babei mele de la Bulzeştii de Sus…
Pînă la urmă o să fie chiar palpitant să fac ordine în toate aceste însemnări, risipite în mii de file. O să am cu ce mă ocupa cîteva luni bune. Azi N. Balotă mai spunea: Scriu în singurătate, dar trebuie să mă gîndesc că rîndurile mele se adreasează cuiva, că ele, cumva, cîndva vor fi şi citite… Rezon! 
(din Lamentaţiile Uitucului)
va urma



Cărţile din bibliotecă : Dumitru Alexandru, Caius Dragomir, Tudor Cicu. 
 








Ion Lazu - Fotografii de vacanţă...  vile pe str. Ion Mincu...








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu