sâmbătă, 28 septembrie 2013

Scriitorul zilei: Geo Dumitrescu   http://ilazu.blogspot.ro/2012/09/scriitorul-zilei-geo-dumitrescu-poezia.html 
Alţi scriitori din Calendar:
Vasile Pârvan   http://www.ziaruldebacau.ro/2011/06/25/84-de-ani-de-la-moartea-marelui-istoric-arheolog-si-scriitor-bacauan-vasile-parvan.html 

Valeriu Râpeanu   http://ilazu.blogspot.ro/2011/11/poezia-zilei-ion-lazu-in-zori-lui-edi.html

Poezia zilei : Vintilă Horia (1915-1992)
A murit un sfânt

A murit un sfânt undeva,
Lumea spune că e floarea de tei
Care miroase aşa.

Amanţii lunecă pe alei
ca nişte nave pe-o apă roşiatică
Vântul aduce fremătând dinspre ei

Zvonul din sărutarea văratică.
Strâmba, ca o stafie a zilei trecute,
Învie din colină luna lunatecă.

Visele şi cireşele sunt pe trecute,
Navele au ancorat în iarba udă,
Numai floarea de tei cu degete mute

Mângâie luna galbenă, nudă.
Doamne, cine miroase aşa
Din luna nudă, până-n pajiştea udă?

- A murit un sfânt undeva.

(din Poezia românească din exil, Ed. ICR, 2006) 



Invitaţie la lectură:
Ion Lazu - Odiseea plăcilor memoriale, editura Biblioteca Metropolitană Bucureşti, 2012
cartea poate fi descărcată gratuit:
http://www.bibmet.ro/Uploads/Lazu_OdiseaPlacilorMemoriale.pdf

Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 1994
11 iunie 94. La parastasul M.Eminescu-Gh.Eminescu de la ora 12 la biserica Precupeţii Noi. Preot Nicolae Cozma, nepot de-al lui Ion Creangă şi un alt preot mai tînăr. În strană, maica Sica. După veşnica pomenire Nicolae Florei spune ceva despre poeziile lui Eminescu de după 1883 apoi cîntă Tatăl nostru şi o Priceasnă. Printre participanţi: Pan Vizirescu, Pan Izverna, acad. Valentin Georgescu, Gh. Bulgăr, Iolanda Eminescu, primul magistrat femeie din România. Suntem invitaţi la părintele Cozma vreo 12 inşi, inclusiv Dan Tărchilă cu soţia. Fiindcă sunt pentru prima dată invitat aici şi pentru că sunt basarabean refugiat, mi se oferă locul de onoare din capul mesei. Dna Florei e din Soroca, refugiaţi în 1940. Pe el îl vizitasem mai an la Bocşa. Vorbim de moartea suspectă a lui Eminescu, de cartea lui N. Georgescu, de masonerie, de Veronica Micle, iar Florei despre succesele lui la Kazan, Ufa şi Celiabinsc. Ruşi pătimaşi după voci de bas. Un român îl aşteaptă după spectacol ca să poată vorbi cu el în limba natală. Îl îndemnăm să-şi scrie memoriile. L-am felicitat pe Vizirescu pentru Memorialul durerii. Maica Sica mi-a dat colivă pentru Lidia, ştiind ce mult îi place. Mereu atentă la celălalt, cu gând să facă un bine.
12 iunie 94. Mi s-a defectat reportofonul şi nu am bani să-l repar, tocmai acum cînd aş avea mai multă nevoie. Dacă M. C. şi-a dat demisia, să spun adio şansei de a apărea cu Rămăşagul în colecţia Scriitori români de azi.
De unde senzaţia că m-am îndepărtat de marea răscruce a vieţii? Şi cealaltă senzaţie: că eu şi prietenii mei trăim de fapt în lumi paralele? Popovici, Izverna, Andreiţă, Noni Cristea – oameni pe care îi simt aproape doar cînd suntem împreună şi care pînă la următoarea noastră întîlnire lasă găuri mari în atenţia lor, în a mea…
Ce cred despre Gutemberg? Că dîndu-i autorului posibilitatea de a fi tipărit şi citit şi indexat, le-a dat măcar o iluzie scriitorilor, ceva în care să creadă, pentru care să trăiască: în mai multe locuri şi timpuri… Pe de altă parte, inovaţia lui ar putea fi considerată o diversiune de proporţii planetare.
Ce cumplită pornirea de a-l distruge nu numai fizic, dar şi psihic pe deţinut! E inepuizabilă inventivitatea umană cînd e vorba să-l umileşti, să-l reduci la zero pe duşman, când îl ai la mînă, după ce l-ai înhăţat, l-ai lipsit de drepturi şi mijloace de apărare, l-ai bătut, schingiuit, înfometat, terorizat... De fapt tirania vrea să se asigure că are la dispoziţie absolut toate mijloacele, inclusiv torţionarii de rigoare, pentru a face din om neom. Că mai ales cei care fac caz de valori, principii, convingeri, omenie, curaj, cinste, demnitate, dreptate, credinţă etc. - mai ales ăştia - trebuie făcuţi să muşte ţărîna!
Revista ecumenică! A popilor securişti şi a securiştilor din literatură pe vremea lui Ceauşescu... Cine credeţi că sunt pravoslavnicii? Dinu S., Paul A., Ion D. B., Mihai N., Nicolae D… După ani de neruşinare, imposibil să ajungi un om decent, cu demnitate, cu obraz măcar.   
Va urma  

Alegeri la Filialele din Bucureşti
De la poeta Cornelia Maria Savu am aflat rezultatele alegerilor pentru preşedinţii de Filiale din Bucureşti.
Poezie: Dan Mircea Cipariu
Proză: Aurel Maria Baros
Critică şi istorie literară: Radu Voinescu
Dramaturgie: Horia Gârbea
Traduceri: Peter Shrager
Literatură pentru copii: Valeriu Stan

Cărţile din bibliotecă   




















Ion Lazu - Fotografii de sezon - Povestea unui Amurg, III 





Un comentariu:

  1. Doamne, cînd rătăceşti într-o asemenea Natură, uiţi că - prin neoameni - ai uitat pe Pămînt iadul...
    C. Naturafilu

    RăspundețiȘtergere