marți, 18 iunie 2013

Scriitorul zilei: Al. Călinescu
http://ilazu.blogspot.ro/2012/06/consemnare-centenar-caragiale-la.html

Mihai Eminescu - Frumoasa fără corp, fragment - recită Lidia Lazu, Casa memorială Eminescu, Iaşi-Copou, 15 iunie 2009.
http://youtu.be/cdxoTgcR37o

Poezia zilei 
ion lazu: Cântec la marginea apei
                                  Lidiei
Pe malul apei, scund
Într-o raclă de prund
Să ne iubim – orbi
De lumina din plopi 
Şi de frunza ce scapă

Sau licăre-n apă.


Noi, pierduţi, fără chip,
În culcuş de nisip
Astupaţi între maluri
Cu timpanele-n valuri

Încleştaţi să ne doară
Desfăcuţi în afară

Duşi prin somn mai departe
De-acest râu fără moarte.
1975, Alexandria.
(din volumul Muzeul Poetului, ed. Eminescu, 1981)
 

Pagină de jurnal 1993 
24 ian., continuare: Azi, la birou, zarvă în legătură cu un film american în care o tînără se răzbună pentru moartea tatălui şi a soţului. Le spun că nu-mi place ideea. Colegelor le place chiar acest aspect, Angela spune că ar face orice să se răzbune pe cel ce i-a greşit. Cred că asta simţi tu, dar află că pentru mine cea mai temeinică răzbunare este iertarea, o răzbunare în care ambele părţi au de cîştigat. De fapt nici nu se discuta despre film, dacă e bine realizat au ba, ci despre mesajul: răzbună-te, dinte pentru dinte! Un mesaj zero pentru mine. Altă plămadă...
De multe ori, în spatele unei mari siguranţe de sine nu se află, vai! decît teama de a nu fi contrazis, cu argumente, teama că va fi descoperit imensul gol dintr-un cuget extravertit, impotent, caduc.
26 ian. Vine Balabanca şi o ţine numai într-o criză de plîns: ce şi-a închipuit profesorul ăla de la Iohanesburg? Ea nu poate să facă aşa ceva! O sălbatică. Degeaba încercam eu să o reanimez. Angela, pricepînd abia acum cum stau lucrurile cu colega noastră, a rămas blocată. Poate ar trebui să-i spun: B. nu plînge din cauză că a fost ofensată de profesor, ci plînge pentru că a ratat ultima ei şansă de a intra în rîndul lumii.
Trec pe la expo de tapiserie a Liei Andreiţă, la Externe; În hol dau mîna cu Teodor M.
Să descriu un securist foarte bun tată de familie, care acasă îşi dovedea sieşi că e un om sensibil, cu gînduri bune şi gesturi tandre, ataşat, corect. Deci şi la slujbă, făcînd ce era de făcut, tot ca om de nădejde, corect, care îşi îndeplineşte obligaţiile de serviciu şi îşi cîştigă cinstit pîinea familiei, contribuind la ordine în biata noastră ţară, invidiată şi luxată de puterile străine, ostile nouă. Patriot până la Dumnezeu. Este irepresibilă dorinţa ticălosului de a-şi găsi o justificare morală, chiar sfidînd legile logicii.
Paul Everac este instalat ca director al TV, drept care încă din prima seară apare pe sticlă, ameninţător. Un vechi reacţionar comunist, hotărît să pună lucrurile la punct, cu girul lui Ilescu, desigur. Incalificabil este procedeul prin care şi-a adjudecat marele premiu la concursul de scenarii film TV; e clar că nu s-a putut abţine să nu se exhibe, ca orice megaloman, să-şi audă numele trîmbiţat în ritm de 3/4, să-şi asigure procedura de urgenţă în producţie. Sîrba în căruţă, aşa pare să se numească făcătura. Aceşti vechi oportunişti nu au nici o măsură, s-au obişnuit să fie în frunte, nu vom scăpa de ei decît prin dispariţia lor fizică:  o gaură neagră îi va înghiţi fără pic de urmă.
Aş vrea să am ardoarea de a scrie un poem: pleacă fără să întorci capul.
va urma


Cărţile prietenilor mei: Tudor Cicu, Viorel Dianu, Vlad Neagoe, Ioana Dinulescu.





















ion lazu, Fotografii...Mi-am amintit de Sierra Nevada...

4 comentarii:

  1. Splendidă imagine! În paşi de tango, americanul parcă ar vrea să o ia pe urmele lui Zorba Grecul. Şi peisajul aduce cu cel grecesc, doar ceaţa norilor care se lasă pe crestele munţilor e din alt tablou.

    RăspundețiȘtergere
  2. Peisajul se aseamănă cumva cu cel grecesc, fiind vorba despre California, care se află cam la aceeaşi latitudine. Nu ajunsesem în Sierra, eram la semiînălţime - Parcul Sequoia e plasat la peste 2000 m. Oprisem maşina şi contemplam regiunea lăsată în urmă, pe când deasupra noastră se vânzoleau nori vineţi... Şi în acel moment, pentru că eu filmam dezlănţuit, Lidia cea impetuoasă s-a repezit la Jerry, a început să-l învîrtească pe o melodie tot de ea improvizată... Ursul brun-beige pre numele său Jerry practic n-a avut ce face: bucuria noastră era la maximum... Se repeta scena de la "Doamnele vopsite", şirul de vile din centrul unui parc din San Francisco, când, tot aşa, eu fiind prins cu trebi de cameraman, Lidia a dansat mai întâi singură, apoi l-a antrenat şi pe Jerry, mereu în pardesiul lui bej, înfofolit, friguros, sensibil la Vânt...
    Clipe unice, de neuitat...
    Lazu

    RăspundețiȘtergere
  3. C\ndva o să apară - sau nu - pe hârtie Jurnalul meu american, cum s-ar cuveni să apară şi Jurnalele americane, 1988,2008 ale Lidiei- Poate că pe-al meu l-am postat pe acest blog, mai degrabă pe cel ce a pierit în neant. Dar vreau să spun că nu sunt defel convins că scena/scenele respective au fost consemnate, din marea noastră aventură californiană. Puţin am notat, multe am trăit şi dinspre acele vrenuri ne asaltează alte şi alte amintiri. Fotografiile ne ajută şi ele, filmările ar fi şi ele o bună sursă. Dar când să le împlineşti pe toate?! Lazu

    RăspundețiȘtergere
  4. Aşa e1 Vă înţeleg. În Grecia, aflat, aş fi scris continuu... dar, "când să le împlineşti pe toate?"... Însă ce e scris, rămâne scris. Păgubit, doar cel care citeşte şi niciodată nu e mulţumit de câte află. Aflaţi la mari înălţimi (pe munte) credem că suntem la o palmă de zei... de fapt suntem aceeaşi. Doar trăirile, sunt altele. Şi, pentru asta, trebuie să scriem ce am simţit. Nimeni nu te va ierta că, ai fost, acolo, aproape de zei, şi din comoditate, ai tras pe dreapta.

    RăspundețiȘtergere