sâmbătă, 15 iunie 2013

Scriitorul zilei: Mihai Eminescu
http://ilazu.blogspot.ro/2012/06/mihai-eminescu-123-consemnari.html


Mihai Eminescu - Frumoasa fără corp, fragment - recită Lidia Lazu, Casa memorială Eminescu, Iaşi-Copou, 15 iunie 2009.



http://youtu.be/cdxoTgcR37o


Poezia zilei
Lidia Lazu: În urma poeţilor

În urma poeţilor o pulbere se-aţine
atât de fină şi lentă
şi aşa de amânată -
aproape disparentă

în fiecare zi ar fi cu putinţă
minunea marii întâlniri
e nevoie doar de puţină atenţie
şi de adâncă umilinţă

(Din volumul În voia luminii, Ed. Vinea, 2011)


Pagini de jurnal, 1992

17 dec., continuare: Fericitul Augustin: „Cui istorisesc eu acestea? Şi de ce? Pentru ca, desigur, eu şi oricine citeşte acestea, să cugetăm din ce abis trebuie să strigăm către tine. (sublinierea mea). Căci ce este mai aproape de urechile Tale decît o inimă mărturisitoare şi o viaţă în armonie cu credinţa?
„…din dragoste pentru dragostea Ta fac acest lucru
„… crede-mi mie despre mine şi nu altora…
„… să vieţuieşti aşa, căci nu se poate ca fiul acestor lacrimi să piară…
Talle, lege – ia, citeşte!
„… O, iubire care totdeauna arzi şi niciodată nu te stingi, iubire, Dumnezeul meu, aprinde-mă!”

Ideea de a vizita cu familia diverse gazde din trecutele campanii; de exemplu pe Ani Bredureanu din Topleţ, pe Elena Magheru din Păuşeşti, pe dna Olga din Goranu, pe Maris Stancu din Guşoieni. Aşa cum îi vizităm pe Jugărenii din Avrig.... Să folosesc pagini de jurnal din perioada respectivă.
Andrei: Ştii, tata, ăsta e un om făcut din cărţi…
MP. : Celălalt devine, prin îndepărtarea în timp, un mister nedezlegat; cu cît te străduieşti să-i descifrezi mobilurile, deciziile etc, cu atît îţi va părea mai greu de înţeles, de explicat. Şi te trezeşti în faţa ei, a acestei persoane insondabile, abisale şi, brusc, ai revelaţia faptului că şi tu îţi eşti în aceeaşi măsură de neînţeles, de ne-urmărit. În faţa unei taine se ridică deodată o altă taină, la fel de mare, dar de alt semn: două enigme faţă către faţă. Iată posibila sursă a iubirii...



Cărţile prietenilor mei : Tudor George, Gheorghe Istrate.



































ion lazu: Fotografii de autor...Mi-am amintit de Sierra Nevada...

 



9 comentarii:

  1. Depun Aici ortul gîndurilor mele, dedicat ultimelor postări...
    De pe "gogea's blog", unde pe 15 (ce-ar trebui declarată Zi de Doliu Naţional) nici un comentator în multe expert, în mii de mii priceputean, nimic nu postă, ci preferă tăcerea cea mai elocvent-mută:
    "Cu stupoare decelez că deşi Gazda a demarat Rememberul Eminescu cam la oara cînd se petrecea-nspre nemurire Omul, toată ziua de vară, pînă-n sară, nimeni nu sără subiectul. O hi aşă di spinos, ori tătă lumea bună-i la încolo de Bot’şăni, mai pe-aproape de Ipoteşti… Deşi, nu chiar acolo se duse dînsul…
    Eu, saracan di mini, o trebuit să dau cu şmotrul prin casă tătă dzîulica… Pen’că, taman cînd mă pregăteam să depun obol de gînd Aici, mi-o vinit omu’cu flexu’, să-mi taie tătă ţăvărimea din camere: aia care servi la mai mult să ne jecmănească, decît să ne-ncălzească. Şi, deci, nu mică mi-o fost supararea să văd ce pustiu, fără geniu, ba chiar vidu-i pe-aici.

    Prea mici pentru El, asta suntem: eu – îndeobşte!

    Răspunde vasilegogea (urmare a faptului că l-am înştiinţat via eMail că-s spămuit):
    iunie 16, 2013 @culai
    …da, neştiute sunt căile cyberspaţiului!
    Dar, după cum vedeţi, nimic nu se pierde…
    În ce priveşte “omu’cu flexu’”, nu ştiu dacă ştirea asta vă va consola ori mai rău vă va supăra:http://www.tocpress.info/cernauti-mihai-eminescu-decapitat-la-hliboca/.
    Acum, ori nebunii doctorului Şutzu n-au murit încă, ori sanatoriul lui s-a extins la scară planetară!
    Ştim, însă, cu ce (re)sentimente este privit (şi primit) Eminescu (nu de azi, de ieri) în anumite părţi ale lumii!

    La care Răspunde culai, în zorii unei Dumineci de Vară ca-n Eminescu... iunie 16, 2013
    Nu, sigur nu le-a pierit natul, ca la pir, ştir ş-alte buruieni… Slobode-s ele-a (ne) con duce…
    Aşa, că suspin(ez) şi eu ca un Proletar ce sunt: “Minciuni şi fraze-i totul ce Statele susţine…”
    Şi-i nicăieri subt Soare speranţă de mai bine.
    Nu ştiu, nu bag mîna-n foc pentru alţii; desori, nici pentru jE… Dar, în ce-i priveşte pe eminescufobi, i-aş da pe mîna gîdelui, fără regrete şi fără speranţă de reabilitare de către nebunii posteriori."

    Dogmaticii din Media cu aere kult (tot ăia şi-ai lor de-o teapă/ţeapă ce-au pupat botforii monarhici, ciobota muscălească ş-apoi ochinca, ba şi talpa proletară) se vădiră mai fără gust ca nicicînd în a-L Comemora... Ia'n Auzi la ei: "dimineţi de vikend", de parcă sîmbătă, duminică, sfîrşit, încheiere de s'tămînă le pute... RRC excelează prin şablonisme reiterate, că te-apucă amocul şi de parcă pe-acolo se face cultură numai de-o ciurdă de cotarle care nu lasă osul (Culturii) slobod şi altora, Ne-aliniaţi, Ne-comilitonaţi, Neclonaţi de capitalismul cel mai abject - de fapt, un stîrv ce ne dă lecţii de puritate.

    (o tai aici, că nu mi se primi; continui îndat')

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. (continui)

      Cu ruşine, declar: cu toate că posed o "plasmă" cam performantă, "providerul", adică administratorul meu de programe TV n-a trecut, pe nici o "bandă" canalele pomenite de Prietenul Lazu; şi mi-e teamă că ele-au ajuns (de unul sunt sigur) doar cu extensie bucureşteană. Aşa că de pomană am butonat-zapp-at pînă spre miejii de nopţi cînd m-am culcat nesatisfăcut... Poate ne dai, Pane Ioane, altă posibilitate de a Vă viziona... Merci d'avance.

      Rămîn fan-partizan al poetelor pe care mai ales în ultimele postări, Ion Lazu nu osteneşte să le destăinuie... Ce poem de iubire pentru Poet, din partea Lidiei Lazu... Depus aici, chiar în 15.
      Cîtă cuprinzătoare Destăinuire-n Poemele Dagmarei, reconfesate-n franceză tot de Autoare!... Dar, Doamnă: traducătorul traduce şi-n sensul consacrat de primul nostru mare comediurg (nu ştiu de-i în DEX, important e că-mi traduce perfect gîndul)... În schimb, Dumneavoastră nu (doar) traduceţi. Dumneavoastră interpretaţi, adaptaţi; şi nimeni nu vă poate bănui de trădare, devremece (sic!) sunteţi cea mai îndrituită să probaţi contrariul, printr-o replică pură: Aşa am simţit eu ca poet român; în franceză, am simţit ca un clasic francez.

      Bucuros, recunoscător că m-aţi suportat, Vă mulţumesc şi plec la Dedeman, cu treburi, pe biclă. Pe curînd!
      Culai Doar Vai

      Ștergere
  2. Va multumesc pentru comentariu! Ar fi mai multe de discutat despre clasicizarea la care obliga limba franceza si despre traducerea - tradatosre sau nu... Tot ce spuneti mi s-a parut interesant si poate vom continua pe mail, daca domnul Lazu va binevoi sa va dea adresa mea.
    E.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atîta i-ar trebui, să nu... Că nu se va spăla de păcat Panu Ionu, nici cu toate bălţile reunite ale IOR, Vitan, Ouatu, Văcăreşti, plus cîte heleşteie mai deţine viviers-ul bucur eştesc!
      Dar, cum îl ştiu Om, nu sabacă(vechi proverb, de realitate pe dos întors), îl şi văd cum se grăbeşte a mă emaila, numai de cum va termina de citit ce i-am (noi) comentarisit ici'şa.

      Mă bucur că v-am intrigat. Sper să nu dezamăgesc, după cum sună paremia cu "de departe trandaşir, mai de-aproape borş cu ştir"-e, ca la Antenele reunite, dezunite, puse pe minţite-n draci.
      Am replecat pe biclă, după ce nu-s sătul de cîte m-am bucurat şi pătimit în dimineaţă... De mîine, iar mă-ngrop în şantierele creaţiei... A se înţelege: reparaţii, inovaţii casnice, domestice, deşii mai mult ca la un zoo de circ.
      Aşa-i: cînd stăpîna nu-i acasă, Culai chiar joacă pe masă - şi nu doar!

      Ștergere
  3. 1. Mi-a plăcut spusa lui Titus Vâjeu: "lucrurile mari nu pot fi făcute decât în cuplu... trebuie să te sprijini pe cel de alături să duci la capăt o asemenea operă" (Odiseea plăcilor memoriale, adică!).
    2. Mai spune Titus Vâjeu: "Suntem un popor fără cultura memoriilor (cel mai trist adevăr rostit - cred eu!) Aşa e: n-am învăţat nimic de la Nicolae Iorga. Că n-am ştiut să preţuim memoria "oamenilor care au fost". Vom şti vreodată?
    3. Cum i-a venit ideea scrieri acestei cărţi, întreabă doamna Ilinca Dumitrescu, moderatoarea emisiunii:"Totul vine de la marea mea iubire pentru literatură", răspunde domnul Lazu. Corect, spunem noi cei din faţa televizoarelor. Fiindcă, multe lucruri se aşează corect în mintea scriitorului, atunci când te-ai născut soldat pe câmpul literelor şi mori tot soldat, cu cuvintele, drept armă, la căpătâi.
    4. Sugestia plăcilor memoriale, i-a venit de la mica Romă (Blajul de azi), spune Ion Lazu. Ce a însemnat Blajul pentru Eminescu? - nu mai amintim. Conu Lazu, face doar o trimitere peste ani. Sugestiv.
    5. Revista la care a apelat Ion Lazu, în a-l sprijini în acţiunea "plăcilor memoriale" promitea marea cu sarea. A rămas doar sarea. Şi conu Lazu a trebuit să o ia de la capăt. Adică, de unul singur."E nevoie doar de puţină atenţie/şi de multă umilinţă" - sunau versurile Lidiei Lazu, rostite acolo pe scenă. Şi, înţelegem spusele profesorului Titus Vîjeu (amintite la punctul 1)
    P.S. Aşteptăm continuarea: pe când? TVM H2 nu ne-a precizat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Efendi Tu'doru-i mai plin de... hai, noroc, albine & har; pesemene posedă un provaidăr mai serios, nu unvacs, ca al lui jE...
      Scobor eu în jos, neLuceafăr-eşte, ori se urcă Cătălinu'la mini, aud, cu provaidăru'?

      2. îMMMulTţumesc illico pentru Emailarea Laziană.
      3. Doamnă E., îmi trag sufetul după o aşă DUMINICĂ bicicletată, apoi..., chiar că voi îndrăzni!
      Băierile (stupid plural, jamais entendu en Ma Moldavie!)(dar: Baerele, VvvvOui!), trag pauză şi dzic: abia de aum mă ţin, Ale Minţii de pe Urmă!

      4.& 5., doar ca să fie ca după "aleee taaaaleee"...
      În ză rest, Culai.

      Ștergere
    2. "aum"..., rog a se ceti aşă: A C U M
      Mulţămesc!

      Ștergere
  4. Deh... bag-seamă, boieri Dumneavoastră că au fost oarece dificultăţi cu prinderea emisiunii de pe acest FOST TVRM, devenit între timp TVH. A se cerceta pe neica Google... Mie mi-a dat semn un coleg de geologie, actualmente în Germania, nu ne-am văzut din 1979 - Şi-mi spune amicul:" Am urmărit emisiunea pe online". Iaca-aşa!!! De ani buni tot aud pe cei de la radio, de la Televiziuni, precizând, insistând: Ne puteţi urmări şi pe Internet.." Nu le-am urmat sfatul, bucuros să ascult Radio cultural şi Muzical, cât sunt la bucătărie, iar la calculator de mă aflu, abia de reuşesc să mă concentrz pe ce am de făcut, nu-mi mai trebuie şi alte bâzîieli la cap...Astea fiind zise, sper ca partea a doua să o puteţi urmări mai eficient vinerea viitoare, la aceeaşi oră 23,00. Şi din ce în ce mai performant, pînă la al patrulea episod. Un gând bun tuturor, LAZU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacati, Boier-Matali, postu'cu pricioana nu are şi arhivă..., aşă că mai ie emisia, de ai di pi u'ni s-o-apuci...
      Sper să nu Vă ratez în vinerirea proximă ("vinerire" - nostalgicus motus... fie şi muşatescuin).
      Culai-Kyn

      Ștergere