duminică, 20 octombrie 2013

Marea Adunare de la Câmpeni
https://www.youtube.com/watch?v=I4m7HD4rmJI&feature=player_embedded

Scriitorul zilei: Ioan Grigorescu   http://ilazu.blogspot.ro/2012/10/blog-post_21.html 

Alţi scriitori din Calendar:
Al. Rosetti, n. 1898   http://ilazu.blogspot.ro/2012/02/scriitorul-zilei-al-rosetti.html Valentin Silvestru, n. 1924  http://www.arteiasi.ro/universitate/other/DR_REZUMAT_IFRIM_RO.pdf Ion Bălu, n. 1933



Poezia zilei: Marius Robescu, m. 1985

Cristal

Bookmark and Share
 Ceva de fructe roşii, de frunza mărului,
de apă luminată.
O goană rece de aripi,
ochiul salciei asupra
grumazului tău.
Patima fără trecut,
ce pot spune
să-mi pară bine?
Pereche nemişcată îţi sunt
şi nu-ţi cer să te-nduri
şi nu vreau să te iubesc acum.
Minunată poate fi,
demenţa liniştea aceasta,
minunat gândul meu
închis în zale de sticlă.


 (preluare de pe internet)

 
Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 1994 
(4 oct., continuare) Ieri, luni 3 oct. mă prezint la Radio Cultural, la Liviu Grăsoiu, cu vreo şase propuneri, reţine pentru început selecţia de noi poeme şi tableta Casa pustie; reieşind că nu ştie absolut nimic despre mine, îi las profilul apărut de curînd la Slatina. Trec apoi pe la Rom. literară şi Alex Ştefănescu îmi spune că a dat Constanţei Buzea grupajul de poezii al Lidiei. Îmi cere alte articole, îi promit.
Aseară, Iliescu la Strassbourg, iar în preajmă, vigilent, ţinînd sala sub observaţie, amicul C.
Mă văd la Dristor 2 cu Radu Aldulescu şi venim spre Rm. Sărat discutînd. El stă vis-a-vis de cimitir; îi arăt unde stăm, se declară dispus de vizite, o să vină cu vreo carte de-a lui. Smead, neras, citind în metrou cine ştie ce fiţuică-ziar. Fusese pe la redacţii, după ceva drepturi de autor. Nimic de la Albatros pentru cartea cu două premii. Îmi vorbeşte de rău Eminescu, Albatros şi C. Rom.; sunt edituri unde poţi publica şi să cîştigi: Nemira. Are în buzunar cîteva monede. De ce nu acceptă servituţile unei munci redacţionale, 3-4 ore pe zi? Nu îi surîde. Vorbeşte rău şi de România literară, poate pentru cronica negativă la ultima lui carte, ce face concesii prostului gust.

16 0ct. 94. Impostorul. În cartierul nostru urgisit sunt cîţiva oameni la care mă gîndesc adesea, nepremeditat: poetul Cezar Baltag, prozatorul Radu Aldulescu, gazetarul Dorin Măran. Nu i-am vizitat. Doar la C.B. am urcat imediat după revoluţie, când mi-a dat nişte cărţi pentru Basarabia. Le-a trimis, nici mai mult nici mai puţin, Istoria… lui Călinescu. Nici unul dintre noi, scribii din cartier,  nu e vreun pricopsit, maşină nu avem, dar ce bine ar fi ca în fiecare cartier să existe patru-cinci nevolnici precum noi aceştia. C.B. cu fiul lui, soţia i-a murit acum 10 ani. Înconjurat de globuri pămînteşti. Cu gîndul şi la C.B., om de-o mare distincţie intelectuală, îmi e mai uşor să rezist. Şi mai este Costin Tuchilă, criticul literar şi muzical, cunoscut cîndva la Mircea C. şi pe care de curînd l-am văzut în faţa unui bloc pe lîngă care trec zilnic, de 12 ani. Dar impostorul, desenatorul exchibiţionist din metrou, producând la nesfârşit variante pe tema Luptăm pentru pace, Nu războiului? Insul pe care eu însumi îl încondeiam în notele din Vreme închisă... De ce nu l-am mai întîlnit după “Evenimente”? Să o fi şters el în Vest?

(din Lamentaţiile Uitucului, în manuscris)

Va urma
 

Cărţile din bibliotecă: H.R. Patapievici, Radu Aldulescu, George Astaloş, Cristian Bădiliţă.



















Ion Lazu - Fotografii de toamnă, la zi...










.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu