vineri, 31 mai 2024

 31 mai: Onisifor Ghibu, n. 31 mai 1883  - m. 31 oct. 1972

    

                                  

 

S-a născut la Sălişte, unde şi-a făcut şcoala primară; pentru liceu merge la Sibiu, apoi la Braşov. Va reveni la Sibiu pentru studii teologice, pe care le desăvârşeşte la Bucureşti, Budapesta, Strassbourg şi Jena, unde îşi ia doctoratul în  filosofie şi istoria culturii (1909). Revenit în Transilvania, va fi inspector şcolar între 1910 şi 1914, înfiinţând nu mai puţin de 3.000 şcoli săteşti româneşti; concomitent profesor la Teologia din Sibiu. La izbucnirea Războiului, 1914, se refugiază în Basarabia şi împreună cu Octavian Goga, Vasile Lucaciu şi câţiva cărturari localnici va milita pentru revenirea Basarabiei la România. Dar şi pentru intrarea României în război de partea Antantei, pentru redobândirea Transilvaniei -, motive pentru care în 1915, la Budapesta, a fost condamnat la moarte în contumacie. Pentru rezolvarea celeilalte mari aspiraţii naţionale, cea basarabeană, va alege calea politică, înfiinţând în 1917 Partidul Naţional Moldovenesc. A fost cel mai activ militant pentru Unirea Basarabiei cu România.  A reuşit să înfiinţeze şcoli săteşti în limba română în toată Basarabia şi să le doteze corespunzător. A stăruit pentru înfiinţarea unui Institut de Agronomie la Chişinău, considerat ca prioritar faţă de un institut teologic. A scos dincolo de Prut prima revistă cu litere latine: Ardealul, din 1918 devenită România Nouă, militând "pentru unirea politică a tuturor românilor". Transportase dincolo de Prut o tipografie cu caractere latine, anume în acest scop. A donat basarabenilor o bogată bibliotecă românească publică. A fost ales în Primul Sfat al Ţării din 1918, senator de Orhei.

Unirea odată înfăptuită, revine în Ardeal, unde preia Universitatea din Cluj, o restructurează pe coordonate româneşti, iar pentru a-i mări prestigiul, îl convinge pe Emil Racoviţă să revină la Cluj, unde îi înfiinţează un Institut de speologie, primul din lume. Alţi câţiva profesori şi savanţi parizieni au fost aduşi la Cluj şi le-a creat avantaje, aşa încât s-au împământenit. Devine profesor universitar la Cluj şi este ales membru corespondent al Academiei Române - unul dintre cei 12 academicieni din Mărginime, despre care vorbeam aici cu câteva zile în urmă. Cu mari iniţiative, inflexibil, dârz, răzbătător, plin de neasemuit curaj, va scrie în 1956 lui Bulganin, lui Hruşciov, cerând revizuirea atitudinii faţă de Basarabia răpită. Oricum, era mult după cele ce pătimise încă din 1945, imediat după instalarea sovieticilor învingători. A fost arestat fără judecată şi ţinut un an în lagărul de la Caracal.  Interdicţie de semnătură timp de 3 decenii, perioadă în care a continuat să scrie miile de pagini de memorialistică. Rearestat în 1956, când deja avea 73 de ani!, probabil în legătură cu scrisorile spre Moscova, a făcut încă doi ani de închisoare, din cei cinci, amnistiat de Petru Groza, comiliton din tinereţe. Abia la centenarul său, inclus pe listele UNESCO, s-a vorbit din nou de marele luptător pentru unitatea naţională a românilor, pentru ridicarea poporului prin învăţătură, prin cultură, prin continuarea tradiţiilor.

I-au apărut, în special după Decembrie 1989, prin marea grijă a fiului său Octavian Ghibu, numeroase cărţi de memorii, dar şi studii de pedagogie, de didactică, de folclor, de  religie, evocări, jurnale de călătorie. Mai cunoscut şi admirat în Basarabia decât la noi, considerat pentru faptele sale istorice drept "apostolul Basarabiei", a fost editat la Chişinău, i s-a ridicat un monument lui şi fiului său Octavian (1998), a apărut pe timbre, în efigii, s-a dat numele său unor licee şi institute de cercetare. Ele nu lipsesc nici din Transilvania ultimelor două decenii, pe bună dreptate.

Prezentat ca mare militant naţionalist în Istoria lui Marian Popa, vol. I şi II, nu-l regăsim nici măcar la indice de nume în cea a lui N.M., el însuşi cu ascendenţă sibiană. Între Ghibu şi Ghiu l-a prefreat pe cel cu o literă mai puţin. Economie la sânge.

 

Citeşte mai mult:  http://ro.wikipedia.org/wiki/Onisifor_Ghibu

 http://www.onisifor-ghibu.ro/DespreOnisiforGhibu.html

 http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/onisifor-ghibu-apostolul-basarabiei-210965.html

***

Există o placă memorială cu basorelief pentru Onisifor Ghibu și Octavian Ghibu pe fațada imobilului din Bdul Hristo Botev, nr. 22, S.III. Imaginea se află și în albumul meu  Literaturile Bucureștiului, 2009.

 

 

 

Alţi scriitori:

M. Blecher, m. 1938

Adriana Bittel, n. 1946

Vasile Nicolescu, m. 1990

joi, 30 mai 2024


30 mai: Marcu Beza, n. 29 iunie 1882 - d. 30 mai 1949

     

 

 

Aromân născut în Macedonia, la Vlaho-Clisura, a fost scriitor, diplomat şi academician. Unul dintre cei mai străluciţi aromâni din cultura noastră, care pare a se ridica pe multe nume de provenienţă macedoneană, fie că facem caz de asta sau nu. A urmat facultatea de Litere şi Filosofie de la Bucureşti, student al unor Titu Maiorescu şi Nicolae Iorga care l-au remarcat, probabil l-au şi sprijinit. A debutat în 1903 cu De la noi, în dialectul aromân şi a continuat să publice în reviste literare, în analele Academiei, în revistele de lingvistică, folklor şi istorie. A iniţiat el însuşi revista Graiu bun, 1906-1907 şi 1909. Din acelaşi an devine interpret la legaţia română din Londra, timp în care îşi face studiile lingvistice la Oxford, trecând un doctorat. A fost cel mai important anglist al nostru în Interbelic. A ajutat traducerea romanului Pădurea spânzuraţilor, a făcut cunoscută cultura română în sfera anglistă, a studiat referirile asupra românilor în literatura engleză, a referit despre circulaţia motivelor culturale între cele două ţări, dar şi în domeniul folklorului, o idee foarte preţioasă, nu îndeajuns cercetată. A ţinut numeroase conferinţe, ale căror texte s-au pierdut, din păcate. 

În perioada Războiului de reîntregire revine în ţară şi pleacă pe front. Din 1920 până în 1933 este din nou consul la Londra, facilitând relaţiile dintre Bernard Shaw şi Teatrul Naţional din Bucureşti; scrie note de călătorie, este tradus în engleză. În 1925 fusese ales membru corespondent al Academiei Române. Tradusese din Carlyle, Ruskin, din Shakespeare, referind despre noile puneri în scenă ale marelui Will la noi şi opinând că opera lui este de stringentă actualitate. După care merge cu aceleaşi însărcinări diplomatice la Ierusalim, prilej pentru asiduie cercetări privind circulaţia influenţelor şi motivelor culturale-religioase între Ierusalim, Balcani şi zona Mării Negre. În vremea celui de al doilea război mondial este din nou consul cultural la Londra. În tot acest timp, în afară de traduceri, de studii ştiinţifice, publică literatură: proze scurte, arhetipale, poezii în dialect aromân şi preţioase florilegii din poezia populară aromână.

 

Opera:   De la noi,  Bucureşti, 1903; Graiu bun. Calendar aromânesc,  Bucureşti, 1909; Pe drumuri. Din viaţa aromânilor, Bucureşti, 1914; Romantismul englez, Bucureşti; Papers on the Romanian People and Literature, Londra, 1920; Zidra. Gardana. The Dead Pool, Londra - New York, 1921; O viaţă, Bucureşti, 1921; ediţia (Doda), Londra, 1925; Ruva. Între două lumi, Bucureşti; Romanul englez contimporan, Bucureşti, 1928; Paganism in Romanian Folklore, Londra, 1928; Shakespeare in Roumania, Londra, 1931; Din alte ţări. Studii şi impresii, Bucureşti, 1933; Biblioteci mănăstireşti la Muntele Athos, Bucureşti, 1934; Lands ofMany Religions. Palestine, Syria, Cyprus and Mount Sinai, Londra, 1934; Urme româneşti în Răsăritul Ortodox, Bucureşti, 1935; Calea destinului, Bucureşti, 1938; Cartea cu amintiri, Bucureşti, 1938; Din Anglia, însemnările unui literat, Iaşi; Vechi legături cu Anglia, Bucureşti, 1938; Necunoscuta, Bucureşti, 1939; Origin of the Roumanians, Worchester-Londra, 1941; The Roumanian Church, London, 1943; Heritage of Byzantium, Londra, 1947; Romantismul: romanul englez, îngrijită şi introducere de Andi Bălu, Bucureşti, 1999; Pe tărâmuri biblice, Bucureşti, 2000.

 

 

Poezia zilei, Marcu Beza

 

Căntic

 

Da cap luna pisti noapti,

ca  galbinâ curunâ.

Dzânili cu kepturi goali

Pi la shopati si-adunâ.

Sh-tu minuta aistâ dultsi

S-avdu cărvănari pri cali

cum tut urdină sh-ma căntă

lăcrămos cu ahăntâ jeali,

di si antreabâ sh-lailji muntsâ

dishtiptats di-a lor cântari

'' Tsi au, moi, di-shi plăngu ashetsi

cărvănarlji-n calea mari?''

 

 

Ion Sofia Manolescu, n. 30 mai 1909 - m. iunie 1993



 

Insomnie

 

Îmi adun pleoapele pe albia insomniei

să nu le înfăţişez prea aproape de zgomotul ars.

Din ciobul surâsului mi-am aruncat dinţii

care se reflectau în madrigalul oglinzilor.


Numai pe gustul amar dintre ziduri

m-au lăsat ferestrele întredeschis.

M-au lăsat să pot fugi până la focul înalt,

până la capătul unui hohot.


Poate că trebuia să mă întorc singur

cu nici o speranţă legată de caroserie.

Poate că trebuia să rămân lângă nufărul

desfăcut pe luntrea aşteptată-n desfrâu.


Împingându-mi cuvântul până dincolo de cuvânt,

până la marginea nostalgiei din prima ninsoare,

mi-am trecut prin deget inelul mort

şi mi-am aruncat veştmintele strânse de fericire.

 

 

Alţi scriitori:

G. Ciprian, n. 1883, n. 7 iunie 1883 - m. 8 mai 1968.

O. W. Cizek, m.1966

D. V. Barnovschi, m. 1954

 



Ion Lazu - Ieri după amiază, la Casa de cultură Mihai Eminescu din str. J.L. Calderon 39
lansare Doina Jela: Cuibul din inima ei, ed. Corint, roman autobiografic, 500 pagini - al treilea, după Villa Margareta și Efectul fluturelui - și două romane de Claudia Constantinescu.  
Au prezentat Ileana Bâldea, Aurel Maria Baros și Emil Lungeanu. Sala plină, coparticipativă. Luări de cuvânt, aplauze, autografe. Tratații...


 

 


 












  

miercuri, 29 mai 2024

 29 mai.  Stan Velea, n. 29 mai 1933 - d. 30 iunie 2007       

 



 

Doljan din comuna Poiana Mare, din părinţi ţărani, a făcut şcoala primară în satul natal, liceul la Calafat, 1945-1952, apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, secţia slavistică, 1952-1957, după care, ca discipol al lui I. C. Chiţimia va funcţiona la Institutul de Teorie literară G. Călinescu, până la pensionare. Deosebit de sobru, modest şi tenace, dedicat muncii sale, nu a pregetat să studieze cu acribie fenomenul literar polonez, din perioada Evului mediu, trecând prin Renaştere, secolul Luminilor, romantism, realism critic, naturalism, mişcarea literară din Interbelic şi până la fenomenul literar polonez din stricta contemporaneitate. Istoric literar, traducător şi comparatist, făcând munca de cercetare a unei întregi secţii, a tradus în româneşte marea literatură poloneză, a publicat studii, sinteze, monografii, dând o impresionantă Istorie a literaturii poloneze, în trei volume 1986-1995, lucrare unică în peisajul exegetic european, rivalizând cu cele mai avizate lucrări apărute în Polonia, precum şi studii comparatiste privind confluenţele culturale româno-poloneze şi europene. Statul polonez l-a răsplătit cu nenumărate distincţii culturale.

Opera literară:   Reymont, Bucureşti, 1966;  Scriitori polonezi, Bucureşti, 1972; Paralelisme şi retrospective literare, Bucureşti, 1974; Ipostaze europene ale romanului contemporan. Romanul polonez, Bucureşti, 1984;  Istoria literaturii polone, Bucureşti, I-III, 1986-1995;  Interferenţe literare româno-polone, Bucureşti, 1989;  Adam Mickiewicz. Vârstele romanticului patriot, Bucureşti, 1995;  Universalişti şi comparatişti români contemporani, Bucureşti, 1996;  Plămada cărţilor, Bucureşti, 1997;  Sienkiewicz, Bucureşti, 1998;  Literatura polonă în România. Receptarea unei mari literaturi, Bucureşti, 2001.

 

Citeşte mai mult: http://www.romlit.ro/stan_velea

 http://www.crispedia.ro/Stan_Velea

 http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=11188

 

 

Poezia zilei,  Lidia Lazu



 

***

Pe drumul de întoarcere 

Al valurilor   pe nisip

Am găsit o pană de pasăre

Auriu-verzuie

Cenuşiu-albăstruie

Cu vârful tăiat ca de un cuţit

 

Şi am făcut-o să zboare

suflând asupră-i

aproape la fel de uşor

Ca un copil adormit

 

9 02 1985

 

Paul Aretzu, n. 1949

 

*

voi muri când mă voi opri din citit. citesc zi şi noapte,

ca un nebun. la lumina soarelui sau la cea a

lumânării. am început de mic şi-mi este frică să mă

opresc. citesc în somn, cu ochii închişi, dintr-o carte

neagră. citesc şi atunci când nu citesc. de exemplu,

citesc pâinea şi vinul de la cină. sau citesc zidul cu

icoane. sau răsuflarea mamei, când se pierde. în

tremurăturile ei de parkinson îl citesc pe Domnul.

citesc doar cerneluri. apa din Botez o voi citi în altă

limbă: cântată. cu auzul încordat voi intra cu tot

sufletul în cititul cititului. şi muntele se va arunca în

mare.

*

trece prin faţa porţii un grup de copii regi. pacienţi ai

cusătoresei. tropotind în locuri înalte. târâindu-se

prin adâncuri. cusătoreasa le ia dimensiunile cu

centimetrul, înfigând ace în cusături. dar diavolul

îndoaie tivurile, surfilează, face experienţe pe viu.

oricărui început îi pune un semn din lână roşie. cu

suflarea îngheţată, copiii regi sunt decupaţi din

realitate.

 

Alţi scriitori:

Mihail Sebastian, m. 1945 



Ion Lazu

O nouă carte de Ben Todică, prietenul nostru de la Antipod (am vrut să spun Melbourne, Australia). Se numește: O nouă lume. Nu te grăbi! Nu te îngrijora! 235 pagini, scoasă la editura PIM din Iași. Am primit-o mai ieri și, curios cu privire la prestațiile acestui bănățean din Ciudanovița, plecat din țară prin 1978,  deja am început lectura, deși erau atâtea alte cărți care își așteptau rândul...  Voi reveni cu detalii.





marți, 28 mai 2024

 28 mai: Anişoara Odeanu, n. 1912 – d. 3 sept. 1972

 


 

Una dintre scriitoarele cu care se poate mândri Banatul (şi sunt semne clare că o face!), fiică a unui profesor de română şi mare animator al vieţii culturale din Logoj, Anişoara Odeanu, pe numele adevărat Doina Stella Graţiana Peteanu, şi-a asumat pseudonimul cu care semnase o primă proză scurtă, în presa locală. De fapt, cu deosebire precoce, se făcuse remarcată ca şcolăriţă, scriind poezii, primul ciclu Lumea copiilor datează de la vârsta de 10 ani. Îşi face şcoala şi liceul la Lugoj şi Timişoara, va veni la Bucureşti pentru Drept, cu licenţa în 1936, dar urmase şi Literele, fără să finalizeze. Episoade de studii în Franţa şi Elveţia. Se face remarcată încă în 1929 de G. Călinescu şi de Camil Petrescu prin proza publicată în Adevărul literar şi artistic. Va deveni redactor cu rubrică permanentă la această revistă: Cronica feminină, dar va colabora şi la Revista Fundaţiilor regale, la alte reviste de prestigiu ale vremii.  Se căsătoreşte în 1946 cu un medic şi se va sinucide a doua zi după moartea acestuia, în 1972. Câteva romane i-au apărut în anii imediat următori. Şi publicarea cărţilor A.O. nu a încetat după 1989, semn de bună receptare critică şi de public.

Lirica Anişoarei Odeanu este în tonul Cîntării cântărilor, imnuri ale iubirii din partea unei preotese care oficiază pe altarul iubirii ideale.

Editorial debutase în 1934 cu un roman din viaţa studenţească: Într-un cămin de domnişoare, cu fine observaţii din mediul respectiv şi cu introspecţii interesante din trăirile eroinei cu care autoarea poate fi identificată. O psihologie dificilă, „artistică”,  cu capricii feminine, atracţii şi respingeri, inconsecvenţe şi reveniri descumpănitoare. Împlinirile din imaginaţie sunt aprig cenzurate în prezenţa iubitului, considerat cu suspiciune cumva morbidă. Roman bine cotat de Pompiliu Constantinescu, acesta reproşându-i excesul de feminism. Celelalte vreo 3 romane sunt scrise în aceeaşi notă, insistându-se pe fascinaţia iubirii şi pe frigiditatea relaţiei ca atare dintre cei doi actanţi. Împlinirea în iubire rămâne o aspiraţie a eroinei, inconvenientele venind dinspre datele temperamentale ale celor doi dar şi din partea contextului social-familial, dacă nu de-adreptul din accidente ale hazardului. După neîncrederea în împlinirea prin iubire va fi atacată tema disjuncţiei dintre intenţiile unui autor-artist şi receptarea în cu totul alt registru din partea publicului cititor. Un astfel de scriitor de mare talent şi cu succes la public, însă „răstălmăcit iar şi iar va sfârşi prin a se spânzura. (Nu e diferit faţă de ceea ce a ales autoarea însăşi, în 1972). În ultimul ei roman, se fac referiri la viaţa dintr-un sat bănăţean al cărui protegonist este un preot şi la momentul de enturiasm naţional la sosirea armatei române eliberatoare.

 

Opera: Într-un cămin de domnişoare, Bucureşti, 1934; • Călător din noaptea de Ajun, Bucureşti, 1936; ediţia (Anotimpul pierdut), Bucureşti, 1971; • Fata lui Codru-împărat, Bucureşti, 1939; • Ciudata viaţă a poetului, Bucureşti, 1942; • Moartea în cetate, Bucureşti, 1943; • Noaptea creaţiei, Bucureşti, 1943; • Sub lumina verii, Bucureşti, 1967; • Nedumeririle lui Duduţă, Bucureşti, 1969; • Noaptea creaţiei, ediţie îngrijită şi prefaţă de Ion Oarcăsu, Bucureşti, 1969; • Legile jocului, Bucureşti, 1972; • Acele lucruri mari, Bucureşti, 1973; • Ciudata viaţă a poetului, ediţie îngrijită şi prefaţă de Ion Oarcăsu, Timişoara, 1975; • Într-un cămin de domnişoare. Călător din noaptea de Ajun, ediţie îngrijită şi introducere de Cornel Ungureanu, Timişoara, 1983; • Domnişoara Lou şi trandafirul galben, ediţie îngrijită şi prefaţă de Cornel Ungureanu, Timişoara, 1985.

 

Citeşte mai mult: http://www.crispedia.ro/Anisoara_Odeanu

 

Alţi scriitori:

George Macovescu, n. 1913

Werner Bossert, n. 1918

Ion Agârbiceanu, n.12 septembrie 1882 - d. 28 mai 1963.

 

luni, 27 mai 2024

 

 27 mai: Tudor Ţopa, n. 27 mai 1928 - d. 10 august 2008    

 

 

 

Bucovinean din Cernăuţi, dintr-o familie de intelectuali: bunicul profesor la Teologie, tatăl profesor de istorie, mama directoarea Liceului de fete, şi-a început liceul în Cernăuţi dar a survenit refugiul şi a continuat studiile la liceul Sf. Sava şi la Dimitrie Cantemir, apoi face Facultatea de Pedagogie din Bucureşti, licenţa în 1957. Profesor, bibliotecar la BCS şi BCU, curator al unor importante expoziţii, apoi cercetător la Institutul de Pedagogie, de unde a şi ieşit la pensie. Scriitor de sertar, cum îl consideră Barbu Cioculescu în evocarea prietenului său, un cărturar inveterat, meloman, om singuratic şi elitist, s-a manifestat ca traducător al unor scriitori ruşi-sovietici, precum Bednâi, Krutilin, Ceakovski sau francezi: H. Taine, Stendhal, H. Focillon, iar ca  romancier a publicat târziu (fapt pentru care este considerat ca făcând parte din Şcoala de la Târgovişte) şi parcimonios, două romane: Încercarea scriitorului, 1975 şi Punte, 1985, prelucrări ale unor jurnale, impresionând prin stil şi compoziţie ingenioasă, dar nemulţumindu-i pe amicii scriitori care s-au văzut "încondeiaţi".  În fond, este reacţia dintotdeauna a persoanei devenită personaj, chiar cu numele schimbat - iar scriitorul, care mereu îşi clamează libertatea condeiului, cade în păcatul de a nu accepta regula simplă a jocului. Se tot întâmplă...

 

Citeşte mai mult: http://www.romlit.ro/tudor_opa_scriitor_i_personaj

 http://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_%C8%9Aopa

 

Alţi scriitori:

Corneliu Buzinschi, n. 25 februarie 1937 - d. 27 mai 2001.         






Ion Lazu - Încă o după-amiază în IOR (cu copii, cărți și păuni...)



 











O explicație...
Ieri tunam și fulgeram  împotriva faptului că, abia aduși în parc, păunilor le-au fost smulse fantasticele cozi... Ieri am găsit în țarc alți păuni, aceștia cu mirobolante cozi desfășurate.  Ceva se întâmplă... Poate azi voi avea alte surprize...  Mi-am pregătit aparatul foto...Veți afla ce mai urmează...