joi, 5 decembrie 2024

 5 decembrie: Vasile Baghiu, n. 5 dec. 1965

  

Dintr-o familie de ţărani din satul Mastacan, comuna Borleşti, jud. Neamţ, - tatăl său, Vasile Gh. Baghiu a făcut 6 ani de prizonierat în URSS, iar după revenirea în ţară, lucrând ca tăietor la Pădure, a întemeiat o familie şi a scris o relatare despre prizonieratul său, carte apărută abia în 1998, dar din care au fost publicate nenumărate fragmente prin reviste precum Memoria şi citită aproape integral la postul de Radio Europa liberă: Prizonier în URSS.  

Viitorul poet a făcut şcoala primară în comuna natală, apoi o şcoală tehnică sanitară, lucrând ca asistent medical, inclusiv într-un sanatoriu TBC, dar şi în clinici de psihiatrie. În 2008 a terminat studiile medicale universitare şi îndeplineşte diverse funcţii  de conducere în domeniul de specialitate.

A debutat cu poezii în 1983, în revista băcăuană Ateneu, apoi şi în Amfiteatru, încurajat de Constanţa Buzea, în Familia, la recomandarea Anei Blandiana; a citit în cenaclurile literare ale lui Mircea Martin şi în colocviile de poezie ale lui Laurenţiu Ulici.  Membru al USR  şi al Penclub,  a beneficiat de diverse burse de creaţie în ţări ale Europei. Tradus în numeroase limbi, prezent în antologii străine, dar şi româneşti. Redactor şi redactor şef la revista Antiteze, al unei reviste despre viaţa sănătoasă, Modus vivendi, prezent cu numeroase poeme, articole de critică literară, rubrici de eseuri în reviste de prestigiu din ţară, participant la colocvii internaţionale. Autor a numeroase volume de poezii, a unuia de proză scurtă şi a două romane.

Opera literară: Gustul înstrăinării (poeme, Ed. Timpul, Iaşi, 1994); Rătăcirile doamnei Bovary (poeme, Ed. Eminescu, Bucureşti, 1996); Febra (poeme, Ed. Panteon, Piatra Neamţ, 1996); Maniera (poeme, Ed. Pontica, Bucureşti, 1998); Fantoma sanatoriului (antologie de poeme, Ed. Vinea, Bucureşti, 2001); Himerus Alter în Rheinland (poeme, Ed. Vinea, Bucureşti, 2003); Punctul de plecare (proză scurtă, Şaisprezece transcrieri, Ed. Compania, Bucureşti, 2004); Ospiciul (roman, Ed. Vinea, Bucureşti, 2006; premiul Uniunii Scriitorilor - filiala Iaşi); Cât de departe am mers (poeme, Ed. Limes, Cluj Napoca, 2008); Magia elementară (poeme alese, Ed. Dacia XXI, Cluj Napoca, 2011); Gustul înstrăinării (antologie de poeme, Ed. Tipo Moldova, Iaşi, 2011); Depresie (poeme, Ed. Limes, Cluj Napoca, 2012); Planuri de viaţă (roman, Ed. Polirom, Iaşi, 2012)

Citeşte mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Baghiu

vasilebaghiu.blogspot.com/

 

 

Poezia zilei,  Vasile Baghiu 

Întâmplare

Ieri m-am întâlnit cu poezia

pe malul plin de pietre al Loch Long.

 

Locul era pustiu şi cred

că ea se simţea bine aşa cum era, neglijată şi uitată

printre bucăţi de lemn şi alge uscate.

 

Bănuiam eu chiar mai demult

că poezia nu este ceva scris pe hârtie,

dar acum aveam proba.

 

Valurile, ca de mare adevărată,

briza marină, pescăruşii,

vântul insistent care aducea grămezi de nori

şi îi purta mai departe

(ca într-un film rulat cu viteză)

şi încă alte amănunte nu prea uşor

de descris,

toate m-au făcut s-o recunosc de la distanţă.

 

Aveam camera la mine, aşa că

am făcut mai multe poze (la o rezoluţie

înaltă, ca de fiecare dată când vreau

să lucrez un pic mai artistic),

ca să-i impresionez mai târziu pe prieteni,

pentru că ştiam că nu mă vor crede.

 

Seară, când am downloadat imaginile,

pe monitor nu a apărut nimic clar.

 

M-am resemnat atunci cu tristeţe, iar astăzi

mă mulţumesc să scriu aici.

 

Sunt însă absolut sigur că ieri

m-am întâlnit cu poezia.

 

 

Alţi scriitori:

Natalia Negru, n. 1882

Paul Drumaru, n. 1938

Zaharia Stancu, m. 1974

Dinu Pillat, n. 19 noiembrie 1921 - d. 5 decembrie 1975

Mihai Celarianu, n. 30 iulie 1893 - d. 5 decembrie 1985

Leonid Dimov, n. 11 ianuarie 1926 - m. 1987 

D:\Imagini\2024-01-23\4075.jpg










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu