sâmbătă, 30 iunie 2012

Scriitorul zilei: Dorin Tudoran; consemnări; poezia zilei; fotografii de autor...

Scriitorul zilei: Dorin Tudoran, n. 30 iunie 1945

   


Timişorean prin naştere, face liceul Mihai Viteazul din Bucureşti, absolvit în 1963, apoi Filologia bucureşteană, cu licenţă în 1968. Redactor la Publicaţii pentru străinătate, apoi la Flacăra (1973-74), de unde se transferă la Luceafărul, unde lucrează până în 1980. Burse de studii în Franţa şi RFG.  Între 1977-1981 face parte din Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor. În aprilie 1984 face cerere de emigrare împreună cu familia; în august acelaşi an, depune un Memoriu către Ceauşescu, evidenţiind "prăpastia de netrecut" dintre convingerile sale şi realităţile din ţară. În aprilie 1985 intră în greva foamei. Anchetat, împreună cu fiica de 8 ani. Pe data de 24 iulie 1985 părăseşte România, stabilindu-se în Statele Unite. Între 1987 şi 1992 editează revista Agora, pe care o expediază prin poştă unor scriitori din ţară şi din diaspora. După 1990 este reprezentant USA la Bucureşti, apoi la Chişinău. Scriitor disident intens mediatizat după Decembrie 89. Şi-a publicat dosarul de securitate, dând în vileag un număr de informatori şi colaboratori sub acoperire ai Securităţii.
A făcut bună impresie la debutul ca poet, a perseverat cu volume parcimonioase, răsplătite cu premii, dar a scris şi cronică literară de întâmpinare, publicistică, interviuri cu poeţi, inclusiv cu unii uitaţi (Eugeniu Ştefănescu-Est: "Am vrut să fiu poet şi om cumsecade", care se distanţau de "linie", de bună amintire, editînd câteva volume. După revenirea în ţară, şi-a publicat dosarul de securitate, a avut numeroase intervenţii în presă, a susţinut emisiuni la Radio şi TV, a acordat interviuri, în schimb a declarat că şi-a şters din computer ultimul volum de poezii, considerat redundant. Are un incitant blog de scriitor, prob, tăios, fără concesii.
În Dicţionarul său dar şi în Istoria sa Marian Popa îl consideră un om crispat, scrâşnit, însă un poet inteligent, lucrând cu intelectul, scriind în vers alb, desfăşurat; un poet "făcut" şi care, pe motive ideologice, a intrat în conflict direct cu lăudătorii ceauşismului naţionalist.  Lectura textelor îl contrazice, totuşi. Fiind vorba despre nişte cântece cu gura închisă, bine strunite stilistic. Dl Manolescu, care a militat în aceeaşi tabără cu poetul disident şi a menţinut legăturile prieteneşti, când atâtea relaţii s-au pulverizat post-decembrist, îi acordă 2 coloane în istoria sa critică, totuşi reţinut în aprecierile cu privire la opera poetică. (Şi expediindu-l pe romancierul Radu Tudoran la "Autori de dicţionar...")

Opera literară: Mic tratat de glorie, 1973; Cântec de trecut Akheronul, 1975; Martori oculari (publicistică; în colab. cu Eugen Seceleanu), 1976; O zi în natură,1977;Uneori, plutirea,  1977; Respirație artificială,  1978; Pasaj de pietoni, 1978; Biografia debuturilor (interviuri),1978; Semne particulare (antologie), 1979; Nostalgii intacte (interviuri), 1982; Adaptarea la realitate (publicistica), 1982; De bună voie. Autobiografia mea, Ed. Nord, Aarhus, 1986; Optional Future. Poems (trad. în limba engleză de Marcel Corniș-Pop), Europa Media, Inc., Daphne, Alabama, 1988; Frost or Fear? On the Condition of the Romanian Intellectual (trad. în limba eng. de Vladimir Tismăneanu); Europa Media, Inc., Daphne, Alabama, 1988; Ultimul turnir (antologie întocmită de Mircea Mihăieș),  1992; Onoarea de a înțelege. Interviuri, 1998; Kakistocrația,  1998 (eseuri; cu o prefață de Nicolae Manolescu; postfața de Dorin Tudoran); ( titlul volumului s-ar traduce din limba greacă prin Puterea proștilor); Viitorul facultativ. Poezii alese. / Optional Future. Selected Poems (ed. bilingva; traducere în limba engleză de Marcel Corniș-Pop: cu o prefață de Ion Bogdan Lefter), 1999; Tânărul Ulise. Antologie (cu o prefață de Mircea Mihăieș),  2000; Absurdistan: O tragedie cu ieșire la mare, 2006; Eu, fiul lor. Dosar de securitate, 2010; Pisicuț (Somnografii), 2011.

Citeşte mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dorin_Tudoran

Poezia zilei
Dorin Tudoran 

Cântec

Şi tu care dreaptă stai
Împotriva legii din urmă
Ascultă-mă şi ascultă-mă
Cântecul meu se curmă.

Ziua mai pâlpâie doar
Cât un foc sub pietre ascuns
Trezeşte-te şi trezeşte-te
Fiară cu gâtul străpunc.

Trece un cal cu potcoave de frunze
Peste poteca uscată
Ridică-te şi ridică-te
Călăreţ cu inima spartă.

Citeşte cadranul vânăt
Ce ţi se roteşte sub sân
Încalecă şi încalecă
Animalul cu nervii de fân.

Cineva umblă să te atingă
Cu o rază subţire
Îndepărtează-te şi îndepărtează-te
În sfântă nemărginire...


Tâmpla


Ca şi cum tâmpla ţi-ar fi timpan
pe ea tot ce cade sună,
chiar ochiul acesta de pasăre
ceva pare să spună.

Ca şi cum tâmpla ţi-ar fi
ca meningele unui înger, subţire,
de câte ori o sărut
sângele sare din ea în neştire.

Ca şi cum tâmpla ce ţi s-a dat
nu e decât o perdea de apă,
de câte ori m-apropii
ea bate ca o pleoapă.

De parcă tâmpla ta ar fi
o aripă de privighetoare,
de câte ori îţi cânt,
tâmpla te doare.

(Din volumul O zi în natură, ed. Cartea romînească, 1977)


Ion Lazu: Fotografii de autor...
















 

2 comentarii:

  1. @Ion Lazu

    Dle coleg,
    Va mutumesc pentru aceasta postare si va doresc sanatate, liniste si, daca se poate, timpuri mai senine.

    Dorin Tudoran

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate Dorin Tudoran
    Şi eu, la rându-mi, mă bucur că aţi dat un semn de receptare, din depărtarea internaută. Confraţii noştri, despre care de vreo 8 luni postez la rubric "Scriitorul zilei" nu răspund nicicum..., doar suntem pe malul Dâmboviţei!
    (Iar ca să fie clar între noi, fac asta din pură plăcere. În cazul Dvs., m-am uitat prin cărţi, mi-am amintit unele secvenţe, fie că le voi fi consemnat în "Scene din viaţa literară" (1979-1989) sau în Jurnal, fie că, mai preţioase acestea, mi le-am reamintit pe moment...)
    Cât despre nişte posibile "timpuri mai senine", drept să spun, nu-mi fac defel iluzii. Cum ar putea veni, atunci, pentru mine, acele timpuri!? Şi măcar le merităm oare? Lucrul la care ne pricepem cu adevărat este să năclăim şi să înveninăm tot ce atingem. Măcar eu, printr-o norocoasă potriveală, am fentat "vremurile" preţ de 4 decenii. Ca geolog terenist...
    Devotat, Lazu

    RăspundețiȘtergere