marți, 26 februarie 2013

O pagină de jurnal, 1991, Cărţile prietenilor mei: Felix Sima; fotografii de familie...

Scriitorul zilei: Bogdan Petriceicu Hasdeu:
http://ilazu.blogspot.ro/2012/02/scriitorul-zilei-bogdan-petriceicu.html
 
O pagină de jurnal, 1991
3 apr.  Iau adeverinţă pentru Lidia, sunt 26 de luni lucrate la firma mea, e ceva pentru cazul că se va angaja...Vorbesc la telefon cu Pan Izverna, vrea să-mi dea cartea lui cu autograf. Editurile stau pe loc, zice amicul scriitor, fără spaţiu tipografic, fără hîrtie... Excrocii momentului sunt tipografii, ei iau partea leului şi blochează drumul cărţii spre cititor.
Aflu că la posturile de radio s-a spus că Walter Roman a băgat la închisoare pe toţi intelectualii.
Tanti M. îmi spune că apartamentul ei costă 91.000, ar trebui să achite pe loc 30%, deci cam 27.000, iar restul să se împrumute de la bancă şi să achite ratele. De unde să scoată ea pe loc 6-7 salarii de-ale mele?
Citesc Moartea nimănui de Petru Manoliu, 1939, recuperată din biblioteca unchiului Gică. Interesant că unchiul sau tanti Dona – sau cine? - a subliniat unele pasaje.
Un grup de cocoane pleacă de la întreprindere pe la ora 13:00, se pare că la o înmormîntare.
De propus spre publicare: Ben Corlaciu, Moartea lîngă cer şi Emil Botta, Trîntorul.
A murit Graham Green, la 86 de ani.
Ieri, pe scările Ministerului, un geolog din seria ‘59 a căzut, a zis Au! şi a murit cu capul pe picioarele lui Şuri Mătieş. 
11 apr.  Zi frumoasă de primăvară, după cîteva zile de ploicică.
Ieri nu am fost la mitingul Alianţei Civice, aseară i-au dat iz depreciativ la TV, iar azi şi-au permis să-l ridiculizeze. Ieri dimineaţă Roman anunţase o largă remaniere a guvernului, cu participarea partidelor de opoziţie; se pare că opoziţia nu vrea aşa ceva, ci un guvern de tranziţie spre alegeri anticipate. Deci Roman cedează prea tîrziu, după ce s-a încăpăţînat să nu se clintească de pe scaun. Lacom de putere. S-a ales lider FSN, deci şi-a făcut un partid al guvernului.
Marile nemulţumiri ale populaţiei fac să treacă neobservată trădarea de neam a lui Iliescu, care la Moscova a semnat Tratatul, oficializînd renunţarea la Basarabia, Bucovina şi Insula Şerpilor, plus tezaurul nostru. Sunt trădări monstruoase, pe fondul neînţelegerii maselor de jos, aici, şi cu acordul tacit dar explicit al americanilor, care îl sprijină pe Gorby, de teama dezmembrării colosului rus.
Se spune că Roman şi-a cumpărat vilă pe Valea Loire şi alta lîngă New-York. Peste tot corupţie la cel mai înalt nivel. Cei vreo 200 oameni trimişi ca ajutor sanitar în Golf s-au dovedit nişte ticăloşi: frizeri, coafeze, chelneri, cosmeticiene, cei care au putut da şpagă ca să fie trecuţi pe listă. Securişti? Un viol, un deces, etc. Pe astfel de oameni se bazează Roman ca să ne reprezinte?! 
13 apr. Încercăm să facem rost de bani spre a cumpăra apartamentul lui tanti M. Am vîndut locul înscrierii la Dacia, am făcut un CAR de 17.000. Să vedem dacă ne ajung.
De poimîine, 15 aprilie (după 6 ani şi jumătate de întrerupere pentru Andrei), Lidia se duce la slujbă la DTM, unde lucrează cumnatul V.
(va urma) 


Cărţile prietenilor mei: Felix Sima, Poarta raiului, ed.Napoca Star, 2000, 60 pagini



















ion lazu, fotografii de prieteni scriitori...

Gabriela Creţan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu