duminică, 9 iunie 2024

 9 iunie: Ovid Densusianu, n. 29 dec. 1873 - d. 9 iunie 1938

 

 

Născut în comuna Densuş din apropiere de Făgăraş, ca fiu al poetului şi profesorului universitar Aron Densusianu, face şcoala primară în Făgăraş, continuând liceul la Iaşi, unde familia se mutase şi urmând Filologia ieşeană, unde i-a avut ca profesori pe Al. Philippide şi Al. Xenopol. Îşi ia licenţa Magna cum Laude, 1892, cu o lucrare despre epopeea grecească şi românească.  Petrece 2 ani la Paris, pentru perfecţionare în Filologie romanică. Îi apare la Paris, 1901, primul volum din Histoire de la langue roumaine. Profesor la Universitatea din Iaşi, editează cu I. A. Candrea Dicţionarul etimologic al limbii române şi în anii următori se impune ca mare specialist în lingvistică şi folclor. În 1913 înfiinţează Institutul de Filologie şi Folklor şi două reviste: Viaţa Nouă şi Grai şi suflet. Academician, iniţiator al unor studii despre latinitatea limbii române, membru al societăţii filologice din Franţa, moare în 1938, la doar 65 de ani.

*

Am intenționat să punem o placă memorială la adresa din str. Roma nr 34, unde a locuit Ovid Densusianu, însă în locul fostelor vile de cartier s-a ridicat un  impozant imobil unde funcționează Policlinica SRI; conducerea acesteia și forurile decidente s-au opus cu dârzenie dorinței noastre.

 

 

 

Mariana Filimon, n. 9 iunie 1939 - d. 24 nov. 2021


 

   

Poeta s-a născut la Bacău şi a urmat studii pedagogice în capitală, după care a lucrat ca redactor. A publicat poezii în revistele literare şi mai multe volume: Recital, 1976; Nuntă pe ape, 1980; Estivale, 1980; Piatra soarelui, 1982; Scriere de mână, 1983; Stampe, 1984; Ordinea lucrurilor, 1988, apoi: Măşti la vedere, Amfiteatrul din nori, Noaptea enotului, Estivale, Scara îngerilor etc.

 

 

Poezia zilei, Mariana Filimon

 

Imbold

 

în basilica ascunsă

printre brazii tăcuţi

când înserarea spre nefiinţă

coboară

un fel de insulă

la suprafaţă

mă ţine

fără atingere

 

aflu astfel

că tălpile mele se pot vindeca

desluşind Calea

aflu despre mine că sunt

 

 

 

Filtre

 

Mâzga oraşului

invadează casele drumuri

mă alătur unui copac umblător

şi cutreier prin parcuri -

făpturi gârbovite

şi câini aburoşi

aceiaşi din vara trecută

 

absenţa ta dureroasă

şi un soare pătrat

doar crengi desenate

mă seduc în delir

ca şi cum le-aş vorbi

limba verde

 

 

           

Alţi scriitori:

N. N. Beldiceanu, m. 1923 


















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu