marți, 1 august 2023

 1 august: I. Valerian, n. 1 aug. 1895 - d. 21 nov. 1980

         

 

Unul dintre cei 7 copii ai unui meseriaş şi ajutor de grefier, I. Valerian (pseudonimul lui Valerian Ionescu), s-a născut la Iveşti - Tecuci, şi-a făcut şcoala primară şi gimnaziul la Tecuci 1907-1911, apoi liceul la Galaţi, 1911-1915. A urmat o şcoală de ofiţeri de rezervă şi a mers pe front, fiind rănit în luptele de la Mărăşeşti, scăpat ca prin minune de un glonţ de iconiţa din buzunarul vestonului; decorat cu ordinul Coroana României, avansat în mod excepţional la gradul de locotenent şi trimis în spitalul din Bârlad, unde Vasile Voiculescu îl îndeamnă să-i cunoască pe Al. Vlahuţă, G. Tutoveanu şi Victor Ion Popa, scriitori aflaţi în urbe. Va face o pasiune pentru literatură, imediat după război se înscrie la Litere şi Filosofie în Bucureşti, licenţă Magna cum Laude, 1925. Va fi instructor la licee militare, dar se va dedica literaturii. Debutase cu poezii încă în 1919. Editează revista Viaţa literară, 1926-1941, unde îi are colaboratori pe V. Pârvan, C. Rădulescu-Motru, Ion Petrovici, Ion Bianu; iar pentru militari, scoate revista Soldatul, 1939-1945. A fost secretar al Societăţii Scriitorilor Români şi membru în Societatea Regală de Geografie. A frecventat cu asiduitate cenaclul Sburătorul, Eugen Lovinescu nominalizându-l printre scriitorii consacraţi de cenaclul său.

A debutat în volum cu Caravanele tăcerii, 1923, dovedind virtuţi de peisagist; volumul Stampe, 1927 reuneşte poezii simboliste, de o "invederată imaginaţie" după opinia lui G. Călinescu, cu vagi  influenţe din Arghezi, Blaga şi Minulescu. Romanul Cara-Su/Apa neagră, 1935, singurul din bibliografia scriitorului, este o frumoasă poveste de dragoste dintre un român şi o tătăroaică, acţiune localizată la Medgidia, o primă abordare artistică a "islamismului pontic" (G. Călinescu). Se pare că Zaharia Stancu a venit cu Uruma pe un drum deschis de I.V. Mult mai târziu, după ravagiile proletcultismului, când s-au refăcut punţile cu literatura interbelică, lui I. Valerian, care lucrase între 1941-1944 la Direcţia Presei din Ministerul Propagandei Naţionale, reprimit în Uniunea Scriitorilor (1966), i se publică  nepreţuitele  memorii Cu scriitorii în veac, 1967, dar şi interviurile cu Arghezi, Barbu, Blaga, Călinescu, Sadoveanu, Rebreanu, Vianu etc, din Chipuri din viaţa literară, 1970.

 

Opera literară:   Caravanele tăcerii, cu ilustraţii de Victor Feodorov, 1923; Stampe, cu desene de Victor Feodorov,  1927; Cara-Su,  1935; ediţia II-a, 1969; Cu scriitorii prin veac, postfaţă de G. Călinescu, 1967; Chipuri din viaţa literară, 1970.

 

Citeşte mai mult:  http://migl.ro/cladiri/Ivesti/I%20Valerian.html

 http://www.crispedia.ro/I__Valerian

 http://www.miscarea.net/w/?p=4496

 

 

Poezia zilei, Radu Cange, (n. 1 august 1943 )

Prietenul și Poetul  R.C. la 80 de ani !


 


 Radu CANGE, (pe numele său de la catalog Răducan Gheorghe) s-a născut la 1 august 1943, în comuna Piua-Petrii, judeţul Ialomiţa, sat Brăiliţa, într-o familie de țărani cu tradiții ”cântărețe”. A făcut clasele primare în comuna natală, apoi au urmat pentru adolescent grele încercări în care a trebuit să se descurce prin forțe proprii. Ar fi fastidios să detaliez aceste tribulații, pe care de altfel nu le cunosc decât în parte...Cândva a terminat o școală tehnică și a devenit tehnician la o întreprindere bucureșteană de studii și proiectări hidrotehnice - ISPH, unde ne-am și cunoscut ca profesioniști, eu însumi fiind geolog. Nici viața personală nu i-a fost simplă, ci dimpotrivă. Aici lăsăm spațiu de desfășurare biografilor/ bibliografilor care se vor încâlci în meandrele unei vieți picarești...

Debutat de Cezar IVĂNESCU în revista „Luceafărul”, în 1980, care l-a luat sub aripa sa și de altfel l-a folosit intens pentru disciplinarea participanților la cenaclul NUmele Poetului. Se pare, după spusele lui Ion Cocora, că l-ar fi debutat, înainte de această dată, prozatorul Sorin Titel, în revista Orizont, prozator pe care nu l-a cunoscut personal.

A publicat poezie şi proză în revista „Luceafărul” mai bine de 30 de ani; greu, dacă nu chiar imposibil pentru un marginal ca mene să-mi fac loc printre textele în avalanșă ale viitorului prieten R.C.  A mai publicat versuri, proză şi eseuri, cronici literare în: România literară, Contemporanul – ideea europeană, Viaţa românească, Cronica, Convorbiri literare, Ateneu, Argeş, Ramuri, Poesis şi în alte reviste şi ziare.
 A comis și eseuri - despre Cioran, Eminescu, Ţuţea, Liiceanu. Este prezent în câteva dicţionare şi antologii de poezie, 
A publicat, cu o întârziere care mă deprimă pe mine însumi, următoarele cărţi, într-o cadență impresionantă: Caietul debutanţilor (poezie, apărută în 1984), ALPHA (carte colectivă, poezie, 1984), Un Bărăgan apropiat (poezie, 1989, carte desfigurată de cenzură), Sufletul în palmă (poezie, 1995), Râsete în infern (poezie, 1998), Un poem pentru cel care vine (poezie, 2003), Paznicul muzeului (roman, 2005), Trece o blondă, trece o brună… (poezie, 2006, 2021), Lebăda şi magnolia (poezie, 2006), Elegiile negre (poezie, 2008), Vinerea singuratică (poezie, 2010)., Condiția zeului, versuri, 2011,Un Bărăgan îndepărtat, versuri, 2013, Calistrat Taxidis, roman, 2014, Tiranul florii de salcâm, 2014, Trupeșa Margot, proză scurtă, 2018, Lumina condorului, versuri, 2019,  Armonica de iluzii, versuri, 2022. 
Va urma! Nu-mi rămâne decât să notez că toate acete cărți mi-au fost dăruite de autor, cu sensibile autografe.  Am vorbit la lansarea romanului Calistrat Taxidis, pe 10 XII 2022, la Târgul de carte.
O parte din aceste date tehnice sunt de regăsit în Ion Lazu - Jurnalul cu Radu Cange, tipărit deocamdată în doar 2 exemplare, din care unul a fost dăruit poetului R.C.  Jurnalul este de găsit, în formă electronică pe internet, printr-un simplu clik și se citește gratuit. Însă, ca fragmente datate, textele cu pricina se află în nesfârșita serie de jurnale ale subsemnatului, începând cu Vreme închisă, 1979-1989 și următoarele, iar cele de după 2014, doar în formă electronică. 



Litanie

            Domnului dr. Vasile Făgăraş

 

… Şi Creatorul m-a

chemat la El şi mi-a spus:

Ce vrei, poete, ce mai

doreşti de la mine?

I-am răspuns, ca şi cum

m-aş fi trezit dint-o lungă,

pedepsitoare aţipire:

Doamne, dacă mi-ai dat viaţă,

te rog, totuşi, mulţumeşte-le părinţilor

mei că mi-au dat viaţă.

Tu poţi să faci acest lucru.

Dorinţele mele sunt infinite,

dar, vreo câteva dintre ele

mi-ar fi de folosinţă.

Nu-ţi cer sărăcie, că mi-ai dat

suficientă şi eu întotdeauna

am fost mulţumit.

La dragoste ai fost zgârcit, dar

trebuie să recunosc, nici eu nu am

alergat după ea. Mi-a ajuns aceea

a părinţilor mei. De ură mi-a fost

frică, deşi, constrâns de împrejurări, am

folosit-o, uneori, ca pe o femeie de serviciu.

În prietenie nu mai cred,

prea s-au confundat prietenii

cu duşmanii, iar din acest impas

e prea târziu să mă scapi.

Pruncul pe care l-am dorit, încă de pe

când eram tânăr, mă urăşte de moarte, încât

chiar că aici aş vrea să mă luminezi.

Să vină, Doamne, cândva sfârşitul lumii

anunţat de ura copiilor pentru părinţi?

De minciună mi-a fost frică şi,

totodată, destul de străină, încât

nu ne-am împăcat niciodată.

Trădarea femeii e la ordinea zilei,

aşa că nu o mai discutăm.

Între hăţişul picioarelor ei s-au

încurcat geniile şi vitejii.

Dar, Doamne, încă puţină libertate

mai poţi să ne dai, deşi, dedesubtul ei,

stăruie nevinovăţia a o mie de

suflete încrezătoare. Rupe-mi de acolo

şi mie o fărâmă şi fă în aşa fel

încât, atunci când muşc cu sfială

din ea, să nu mă podidească plânsul.

 

Tu, cu tine

 

… Şi gândurile tale

ca nişte unghii

smulse din memorie;

Puritatea sângelui

care năvăleşte;

Poemul pornit ce

nu te lasă să dormi –

ca o femeie nimfomană

întâlnită pe o stradă

dintr-un cartier mărginaş;

Şi gândurile tale

ca nişte unghii

smulse din memorie…

 

Niciodată

Niciodată n-am fost

mai aproape de moarte

ca de tine încât,

mă întreb, mai am timp

să născocesc poezia,

mai am timp să privesc

prin gaura cheii vreun contur?

Elegia se desprinde

de mine ca un

funigel, în copilărie.

Niciodată n-am fost

mai aproape…

 

Finiş

La căpătâiul meu,

nu mai trebuie

decât să aprind

o lumânare

ce de-abia mai pâlpâie,

să pot ucide iubirea.

Nu-mi mai trebuie

decât o picătură

de apă în care

să mă pot îneca.

 

Pacienţă

Să ne gândim

la moarte: eu şi

fratele meu, acel alter;

el, ocrotitorul, duşmanul

şi fratele meu,

lumina şi întunericul meu.

Să ne gândim la moarte…

şi, numărând zilele,

să începem să le trăim.

Câte ne-au mai rămas.

 

Stare

Şi eu sunt

la fel de singur,

ca frunza pe apă

scuturată de copac.

– Umbra copacului

zace în mine. –

 

Vers

De abia mai

pot înainta

prin desişul

Singurătăţii;

……………….

Condiţie

Din propriul trup,

mă pândeşte moartea,

anesteziată de iluzii.

Moartea – o fecioară

ea îşi aşteaptă

dezvirginarea în a-mi

elibera sufletul

 

(poeme preluate din revista Ramuri, nr. 5/2011)

 

 

Alţi scriitori:

Pan Halippa, n. 1883

C. Turturică, n. 1933

Gh. Suciu, n. 1939

Titus Vâjeu, n. 1948

Baki Ymeri, n. 1949

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu