miercuri, 10 februarie 2016


Scriitorul zilei: Mariana Marin, n. 10 februarie 1956 - d. 2003

                   
Dispariţie în plină tinereţe, care a consternat lumea literară, cum s-a întâmplat şi la plecarea lui Cristian Popescu. Ce să mai spui de Aurel Dumitraşcu, de Ion Stratan, de...?  De parcă la români poetul pleacă primul... Constatare nu doar dureroasă, ci poate mai adevărată decât aserţiunea că românul e născut poet...
Bucureşteancă, a făcut Filologia şi a participat la Cenaclul de Luni condus de N. Manolescu. S-a încadrat în numita Generaţie 80, sau "generaţia în blugi".
Volume de poezii: Un război de o sută de ani, 1981, 2001; Cinci, 1982 (alături de Alexandru Mușina, Romulus Bucur, Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter); Aripa secretă, 1986; Atelierele, 1990, Mutilarea artistului la tinerețe, 1999, Zestrea de aur (antologie), 2002.

Din Ion Lazu - Intruşii: Odiseea plăcilor memoriale:
11 aprilie 2007 O zi pentru identificarea adresei poetei Mariana Marin, dincolo de Barajul Dunării, căci spre marginea urbei există şi o alee Barajul Bistriţei, precum şi un bloc de la sfrşitul alfabetului: Y7, cu 10 etaje, vezi bine, ca să încapă aici cei care n-au mai încăput în Bucureşti...; soare printre norişori, printre copaci deja înfrunziţi, inclusiv castanii, nu şi plopii, mai e până să ajungă seva acolo, foarte sus..., după ezitări şi stăruinţe, ajung la adresă şi o doamnă amabilă Stroe Valeria, preşedintă, îmi dă acordul. Dar nu se prea ştie ce a devenit poeta după plecarea de aici. 
(...)
24 august 2997: O luăm înapoi, nimerim pe Barajul Bistriţei, găsim destul de repede J7, o sun pe dna S. Valeria, coboară, ne conectăm, punem placa, apar câteva vecine, impresionate, una a locuit chiar deaspura poetei Mariana Marin, era foarte cumsecade, deşi... Şi bine că am pus placa, să rămână măcar o aminire... În sfârşit, o vorbă de bun simţ. Mariana Marin se mutase în 97 de la blocul lor, unele locatare nu ştiau nici până astăzi că poeta a murit încă din 2003. Le repet: o mare poetă şi un om interesant. Însă nu am cunoscut-o personal, ci doar am auzit de faima ei printre colegii de generaţie şi apoi de moartea ei.


Alţi scriitori:
Haralambie Lecca, n. 1873
Alice Voinescu, n. 1885
Anton Holban, n. 1902
Mihai Duţescu, n. 1941



Poezia zilei, Mariana Marin

Elegie - O, vinovăţia şi spaima

O, vinovăţia şi spaima
în faţa adevărurilor sugrumate!
Cine va depune mărturie
pentru crimele împotriva noastră?
Cuvintele simple de acum,
înşurubate în singurul trup,
pe care îl pot da morţii,
vă vor face mai buni?
Nu sunt o fiinţă morală.
Cine, trăind, ar putea rămâne
curat şi integru?
Dar uneori, în nopţile de vară toridă,
când încep să cobor scara evoluţiei acestei specii,
gândesc şi văd cu ochiul din frunte,
însingurat şi zdrobit.
 
Se aud atunci cântări şi blesteme 
într-o limbă în care altădată visam...
 
***




Lidia Lazu în recital:
Lidia Lazu recită Dealuri, de Ana Blandiana

Lidia Lazu recită din poeţi contemporani
http://youtu.be/tcdyMCLaOgM


Ion Lazu - Februarie problematic...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu