miercuri, 12 decembrie 2012

Scriitorul zilei: Marin Bucur; poezia zilei; fotografii...

Scriitorul zilei: Marin Bucur, n. 12 decembrie 1929 - d. 5 februarie 1994

   
Dâmboviţean din comuna Podul Rizii, a făcut liceul Ienăchiţă Văcărescu din Târgovişte, apoi Filologia de la Universitatea din Bucureşti, fiind reţinut încă din ultimul an 1952-1953 ca asistent de G. Călinescu, acesta angajându-l şi la Institutul de istorie Literară şi Folclor, unde a desfăşurat o largă activitate, ajungând şef de sector şi de unde a a pornit în eternitate. Un interimat 1962-1966 de redactor la Luceafărul. Trece un doctorat cu C.A. Rosetti. Perfecţionări de studii la Moscova, Paris, Berlin. Participări la sesiuni ştiinţifice la nivel european. Va iniţia şi conduce seria de Caiete critice Mihai Eminescu, între 1972.1985, şase volume.
Debutase publicistic în 1950, în Viaţa românească, iar editorial în 1966, însă nu cu studii de istorie literară, ci cu un roman: Zi de vară până-n seară.  A mai publicat şi alte lucrări de imaginaţie, printre care La apa Vavilonului. A colaborat la nenumărate reviste literare din ţară şi din străinătate, a îngrijit şi prefaţat ediţii: din Camil Petrescu, Magda Isanos, Dinicu Golescu, Ion Ghica, Anton Bacalbaşa, Liviu Rebreanu. A scris studii de biblioteconomie românească şi franceză: Documente din arhivele franceze privitoare la români. A publicat monografii: Ovid Densusianu, C. A. Rosetti, aceasta completată cu publicarea Jurnalului, apoi a Corespondenţei cu Maria Rosetti. La fel a procedat în cazul lui I.L. Caragiale (ca de altfel şi în cazul Blaga), reluând cercetarea documentelor, întocmind o biografie, urmărind destinul textelor şi acreditând ideea că viaţa lui I.L. Caragiale este o altă operă a marelui dramaturg. A coordanat câteva lucrări de sinteză ale Institutului, a publicat lucrarea de siteză Istoriografia literară românească de la origini până la G. Călinescu. Nu numai de aici, dar din tot ce a publicat se degajă ideea abordării istoriei literaturii după modelul călinescian; a cultivat de asemenea eseul critic, studiul comparatist. A mai îngrijit ediţii din Tocilescu, Artur Gorovei, Ovid Densisianu. Un cercetător cu mare deschidere, unul dintre istorici literari de primă linie. În 1998 biblioteca din Sălcioara, Podul Rizii a primit numele lui Marin Bucur.Un coleg de institut, istoricul literar Ioan Scurtu, m-a abordat cândva, doritor să-i punem o placă memorială lui MB (Cu acea ocazie am aflat că era soţul poetei Victoria Ana Tăuşan, supravieţuitoare). Dar deja venise criza, am fost nevoiţi să sistăm proiectul plăcilor memoriale. ..
Opera:  Zi de vară până-n seară, Bucureşti, 1966;• Ovid Densusianu, Bucureşti, 1967;• C.A. Rosetti. Mesianism şi donquijotism revoluţionar, Bucureşti, 1970;• Lucian Blaga. Dor şi eternitate, Bucureşti, 1971;• La apa Vavilonului, Bucureşti, 1971;• Istoriografia literară românească de la origini până la G. Călinescu, Bucureşti, 1973;• Poezie. Destin, dramă, Bucureşti, 1982;• B. Fundoianu (Benjamin Fondane). Priveliştile poeziei, Bucureşti, 1985;• Opera vieţii. O biografie a lui I.L. Caragiale, vol. I-II, Bucureşti, 1989-1994, vol. III: I.L. Caragiale. Lumea operei, ediţie îngrijită de Ştefan Ion Ghilimescu, Piteşti, 2001.

Citeşte mai mult: http://www.crispedia.ro/Marin_Bucur
http://www.bibnat.ro/biblioteci.php?id=951

ion lazu: Odiseea plăcilor memoriale, editura Biblioteca Bucureştiului, 2012,


Miercuri 11 febr. 09, Pe hol la USR, o abordez pe dna Regman, nu ştie unde a stat Ion Chinezu, dar e o stradă pe la benzinăria din  Ion Mincu, poate Porumbaru? Îl vizita CR, îl considera unul dintre mentorii săi universitari. Da, zic, I.C. era coleg şi amic cu Blaga, unul mort în 66, celălalt în 61. Mă sfătuieşte să-l întreb pe Ion Brad, care stă pe-aproape, sau pe Ion Horea, care e mai limpede la cap. Pe hol şi un domn Gh. Vlad, cu care m-am mai văzut în timp. La Sala Oglinzilor, lansare Mihai Ghiur, medic, basarabean, vorbesc C.D.Zeletin, Haidu Gozo, (moderează un Arsene) şi la masa prezidiului mai sunt alti vreo patru vârstnici. Lipsind I.Brad, care de altfel a scris şi prefaţa. În apropiere, Vasile Paraschiv, îi prezint omagiile mele. Plec înainte de finalul cu recitări. 
Pe stradă mă abordează un domn rotofei, primesc felicitări pentru plăci şi pentru serialul despre ele, din Oglinda literară; mă întreabă cum să obţină acordul USR pentru Marin Bucur, mort de-acum vreo 20 de ani şi doar soţia trăieşte, Victoria Ana Tăuşan, şi pentru încă un scriitor, Ion Stăvăruş, tot cu soţie supravieţuitoare. Îi spun cum să facă cererile, ca să obţină acordul de principiu; şi câte ceva despre necazurile cu memorialul scriitorilor încarceraţi. Are date, vrea să mă ajute. Îi dau cartea de vizită, iar el ultimele trei numere din Litere. Zic: Şi totuşi, nu-mi dau seama cine sunteţi.... Ioan Scurtu, prof. dr. Aha!, zic. Ne ştim de multă vreme. Şi la ureche: Se pare că v-aţi cam îngrăşat. Chiar foarte mult!, oftează el. Ce-i drept, se ţine bine, calcă hotărât, e viguros, abia înspicat, ochi ageri. De la chioşc iau doar Luceafărul. În fapt nu am ochelarii şi mă orientez greu...
 
Consemnare: La aflarea veştii că scriitorul Tudor Cicu a primit un premiu al Filialei Dobrogea a USR pentru istorie literară, m-am grăbit să-i trimit acest mesaj:
Mă bucur din toată inima, dragă prietene poet Tudor Cicu, la aflarea veştii că aţi obţinut un premiu al Filialei dobrogene a USR - şi doar este ştiut, premiu la premiu trage..., aşa încât, odată ţintită, panoplia Dvs se va umple în grabă de alte şi alte premii literare de primă mână - a se avea în vedere chiar cazul lui LIS, subiectul textului ce se încununează acum. (Început de iarnă prevestitor de bogate zăpezi...). Iar sub panoplie, sub scutul împodobit sărbătoreşte, a nu se uita că bate şi bate mereu: cu ardoare... cu sfială... cu nerostite speranţe - inima poetului: neauzită, laborioasă, generoasă. "Nu vei ajunge până la inimi dacă din inimă pornirea nu-ţi vine!", spunea J.W. Goethe - şi a fost dintotdeauna deviza de taină a scribului. Calde felicitări!
Ion Lazu

Consemnare: Am primit pe mail o ştire senzaţională despre descoperiri arheologice fantastice. Însă cele 3 fotografii par să dezmintă afirmaţiile explozive ale dlui Mircea Chelaru. Iată reacţia mea:
 Domnilor, să nu cumva să fiţi într-o mare eroare! Au mai păţit-o şi alţii, în fond oameni de bună credinţă. ÎNSĂ, domnilor, când este o chestiune de acest fel, faptul că acolo au descins un general în rezervă, un profesor de literatură, un parlamentar şi un fotograf de Arad nu oferă, vai, nicio garanţie privind semnificaţia "înscrisurilor" de pe suprafaţa unor bolovani. Nu era mai potrivit să fi solicitat opinia unui geolog, a unui arheolog, a specialiştilor ca atare? Să nu mergem pe urmele lui van Daniken etc.... Cândva, prin 1980, un mare pasionat de futurologie dar şi de civilizaţii scufundate, de protopopoare etc. (lucru în care nu văd nimic rău),  m-a luat cu maşina personală din Bucureşti până la Monteoru, să-mi arate dovezi imbatabile ale unor vechi civilizaţii: scrieri gen cod de bare !!!, construcţii urieşeşti, escavaţii misterioase, etc etc. Pe parcursul a câteva ore i-am demontat, pe rând, toate "mărturiile"  cu care intenţiona să rupă gura târgului. De atunci au trecut decenii, nu a mai amintit niciodată de "descoperirile" sale. Nici măcar când a ajuns ministru...
Atenţie mare, deci: astfel de iniţiative, în care entuziasmul şi diletantismul îşi aduc reciproc mari deservicii, graba de a face publice nişte situaţii incitante doar la prima vedere, au gravul efect de durată că aduc o mare neîncredere în toate afirmaţiile despre vechile civilizaţii.
Ion Lazu


Poezia zilei,Ion Lazu

Valea IneţuluiO, ce ninsoare confuză

A fost în pădure să cadă!

Venea prin crengi duium de zăpadă

Venea şi mai multă frunză...

Şi un asediu cum nu mai ştiu

Fu să se strângă în preajma mea –

Neaua de frunză şi frunza de nea

Se-agăţau – ca să cadă cât mai târziu...


Capul pe spate-l dădui, să aştept

Surparea acestui dezastru înalt –

s-au umplut orbitele de alb

şi rugină adunai pe piept...


Spulberul ăsta de nea şi frunză

A fost gata conturul să-mi fure –

m-a încolţit în pădure

ninsoarea cea mai confuză.

Noiembrie, 1988, Bocşa Montană

(din volumul Poemul de dimineaţă, ed. Vinea, 1996)


ion lazu, fotografii de iarnă...