duminică, 21 octombrie 2012

Festivalul Bucureşti Mon Amour, Ziua a doua. Scriitorul zilei: Ioan Grigorescu.

Scriitorul zilei: Ioan Grigorescu, n. 20 oct. 1930 - d. 28 martie 2011        

Ploieştean dintr-o familie de petrolişti, este văr cu Nichita Stănescu, pe care l-a ghidat în primii ani de liceu. A terminat Facultatea de filologie Maxim Gorki din Moscova, s-a  specializat la Varşovia 1956-1958, apoi la Strasburg, 1959, după care a devenit unul dintre cei mai activi publicişti, scriitori şi cineaşti. A publicat 15 volume de proză şi jurnale de călătorie,  a scris 20 de scenarii de film şi a devenit celebru ca autor al celui mai longeviv serial de cultură din România: Spectacolul lumii, cu 400 de episoade filmate în nu mai puţin de 50 de ţări din toată lumea. Autor al scenariului, regiei şi operatoriei, a desfăşurat o muncă inimaginabilă şi a pus în mişcare o inestimabilă bogăţie de date culturale despre localităţi, oameni, edificii, opere artistice etc. Nu-mi pot imagina ceva mai aproape de performanţa culturală absolută. Un om suplinind o echipă numeroasă (dacă nu o industrie!) de mari profesionişti în documentar, în cultură şi istorie, etnografie - un enciclopedist care a luat-o serios înaintea Internetului. Un om care a adunat din toată lumea şi din toate cărţile mari ale lumii, cu dorinţa de a duce în lume mesajul românesc şi de a aduce acasă tot ceea ce înseamnă spiritualitatea altor naţiuni de pe glob..

Festivalul Bucureşti Mon Amour, Ziua a doua, I.
Ion Lazu şi Odiseea plăcilor memoriale
(Fotoreportaj de Nicolae Ciobanu-Roman)

Emil Lungeanu, Şerban Codrin, Ioana Greceanu, Viorel Dianu, Ion Andreiţă... dar şi Nora Iuga... dar şi Al. Ivasiuc...
Ion Lazu vorbind despre odiseea plăcilor memoriale, cca 200 la număr, puse în anii 2006-2008 în Bucureşti. Asistat de criticul literar Radu Voinescu.

Radu Voinescu vorbind despre Odiseea plăcilor memoriale, text publicat în revista Diagonale, 2008.

Aura Christi, Radu Voinescu, Ion Lazu.




Lidia lazu, Lucian Gruia.
Printre invitaţii de onoare, celebra stea a Operetei române, soprana Constanţa Câmpeanu, cu un trandafir galben pentru Lidia Lazu.

Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Lidia Lazu, Ana Calina Garaş, Nora şi Dan Tipuriţă.
Poeţii în aşteptarea recitalului de poezie...

Un comentariu:

  1. Un Festival ce s-a dorit de Anduranţă şi de Durată.
    Pe cine strădania i-a durut, au făcut "totul" săpînd la efemera-i dăinuire...
    jE, nu. C, că nici n-aveam cum.

    RăspundețiȘtergere