sâmbătă, 21 septembrie 2024

 21 septembrie: Ion Băieşu, n. 2 ian. 1933 - d. 21 sept. 1992

   
                                  

Dintr-o familie de ţărani cu mulţi copii, s-a născut în comuna Aldeni, judeţul Buzău, (numele de familie Mihalache nu a putut fi acceptat, amintind de şeful partidului ţărănist, mort la Sighet...); a făcut Şcoala de literatură cu promoţia lui Labiş, a trecut apoi la Filologie, după care a fost redactor la Scânteia tineretului şi la Amfiteatru. Poezii umoristice, colaborări cu temă satirică, foiletoane, cronici sportive, scenete, piese de teatru, volume de povestiri, romane. Un actant din prima trupă a vieţii literare şi de presă din România comunistă. A găsit diverse formule de a se manifesta în domeniul umorului, pe scenă, la radio şi televiziune, în filme, dintre care câteva: Balanţa, Mere roşii au avut bună receptare din partea criticii de specialitate. Lumea de rând s-a amuzat copios şi complementar cu serialul Tanţa şi Costel, cu alte seriale de umor, într-o vreme când prilejuri de destindere erau prea puţine.

 

Opera literară: Piese de teatru; Preşul; Tanţa şi Costel; Desu şi Kant; Tristeţea vânzătorului de sticle goale; Iertarea; Reclamaţie; Dresoarea de fantome; In cautarea sensului pierdut;  Fantomiada; Maestrul. 

Romane: Balanţa; Acceleratorul. 

Schiţe, povestiri: Umorul la domiciliu (schiţe umoristice) (1981). 

Scenarii de film (selectiv): Balanţa (1992) (după romanul "Balanţa"), regia Lucian Pintilie (Le Chêne în Franţa, Stejarul în Romania, The Oak în SUA); Vinovatul (1991), regia Alexa Visarion; Harababura (1990), regia Geo Saizescu; De ce are vulpea coadă? (1988), regia Cornel Diaconu; Miracolul (1988), regia Tudor Mărăscu, Omul din Buzău (1988) (scenariu TV); Duminica în familie (1987), regia Francisc Munteanu; Sper să ne mai vedem (1985), regia Puşi Dinulescu; Aventura sub pământ (1982) (teleplay TV), regia Sergiu Ionescu; Grăbeşte-te încet (1981), regia Geo Saizescu, Mere roşii; Astă-seară dansăm în familie; Maiorul şi moartea;Balanţa; Iubirea e un lucru foarte mare,

 

Citeşte mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_B%C4%83ie%C8%99u

 http://www.romlit.ro/ion_bieu_i_grupul_de_la_amfiteatru

 

*

Am pus o placă memorială la ultima sa adresă, str. C.A. Rosetti, nr. 43 A, S. II.   


 

Alţi scriitori:

Elena Văcărescu, n. 1864

Claudia Millian, m. 1961

Aurel Gurghianu, m. 1987 




Ion Lazu - În parcul IOR, dincolo de bisericuța maramureșană, e jale mare...copaci tăiați, arși, incendii programate...(lemn care ar putea fi utilizat...)
















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu