joi, 28 noiembrie 2013

Scriitorul zilei: Jean Bart , n. 1874   http://ilazu.blogspot.ro/2012/05/scriitorul-zilei-jean-bart-cronica-la.html

Alţi scriitori din Calendar:
Cornel Regman, n. 1919  http://ilazu.blogspot.ro/2011/11/ion-lazu-poezia-zilei-scriitorul-zilei.html 

Dan Tărchilă, n. 1923
Eugen Negrici, n. 1941 http://ilazu.blogspot.ro/2012/11/scriitorul-zilei-eugen-negrici-poezia.html

Dimitrie Stelaru, m. 1971  http://cultural.bzi.ro/dimitrie-stelaru-un-edgar-allan-poe-al-romanilor-4580
Martha Bibescu, m. 1971  http://ilazu.blogspot.ro/2012/01/scriitorul-zilei-martha-bibescu-poezii.html
Ioana Postelnicu, m.  2004  http://ilazu.blogspot.ro/2012/03/scriitorul-zilei-ioana-postelnicu.html

Poezia zilei: Lidia Lazu - Poezii de care uitasem, ed. Vinea, 1995

Are ochi aşa de mari

Supărarea
Şi braţele atât de lungi
Că te-a înfăşurat deja de zece ori
Înainte să-ţi fi dat seama /

tu tot mai crezi că nu te-a prins
Şi că vei putea  trăi din bucuriile
Pe care ani la rând le-ai strâns


Poeziile mele uitate

Pe marginea ferestrei
Le-au ciugulit păsările

Şi acum mă chinui
Să le desluşesc în
Volutele zborului lor
Şi-n ritmul cântării lor

Şi le zăresc abia
Ca semne pe nisipul ud

Dar când să le citesc
Mi le şterge un val hain

Şi rămân
Doar cu jindul
După frumuseţea
Pentru totdeauna pierdută

5 08 1993



Ion Lazu - O pagină de Jurnal, 1995

16 apr. 95. Dumineca Floriilor. Ieri la prînz, Mircea Ciobanu şi Rodica în vizită la noi. Şi au plecat abia pe la 18:30 – o după amiază foarte plăcută, relaxată. S-a interesat de poezia lui Valeriu Ciobanu şi mi-a cerul volumul de Întîmplări din pădure – mirat el, mirat eu însumi că nu i l-am dat la momentul cuvenit. Pînă şi tanti M. a fost rezonabilă de data asta, nu a căşunat pe oaspeţi. La urmă, conducînd-o spre tramvaiul 34, s-a declarat foarte impresionată de cordialitatea lui M.C. Interesat din nou de pozele mele cu trovanţi şi cu carii. Îmi recită o poezie de-a lui …” făină caldă pentru pîinea morţilor…”.
Viaţa pune accente ironice. Ne întîlnim în parc, M.P. cu nepotul ei de mînă, eu cu fiul meu de mînă. O ironie care ar vrea să mă întinerească…
22 apr. 95. Aseară, la premiera O vară de neuitat a lui Lucian Pintilie. Lume nu îndestulă, dintre intelectuali, scriitori, opoziţie, doar Paleologu, Paler, Pruteanu, Groşan, Dimisianu, Rebengiuc şi cîţiva actori. Îi dau un interviu lui I. Butnaru, pentru miercuri la Libertatea. Venind cu metroul, îi arăt cartea Lidiei şi el, citind vreo cinci poezii, se declară foarte impresionat.
 26 aprilie 95. La Slatina două-trei zile, vreme bunicică. Telefon de la Gelu, dar noi eram la cimitir. Telefon de la Georgeta şi Marco, ne-am bucurat cu toţi, schimbînd cîteva fraze simţite. Vizită la fam. prof. Ungureanu, pe 24, ziua lui; nu prea e în formă, apoi dna ne plictiseşte cu pretenţii: unii din acest oraş nu le acordă toate onorurile. Dacă ar lua viaţa de la început, nu ar mai fi exemplară. Şi alte lucruri mărginite.
Seara, la lansarea Dicţionarul scriitorilor români, coordonat de Mircea Zaciu - se dovedeşte a fi doar reluarea textului din 82-83, însă vai, neadus la zi! Şi au avut pentru asta răgazul de cinci ani, după revoluţie, inclusiv toată libertatea de mişcare spre a scoate o lucrare eshaustivă… S-a pierdut o mare şansă. Dar ce ambiţii, ce ciocnire de mari orgolii, ce bătaie cu pumnii în piept pentru curajul lor nemăsurat! Iar ca anecdotică, eu nici nu figurez în minunatul Dicţionar, deşi am publicat 10 cărţi, în timp ce ardelenii lui Zaciu, apar şi dacă au colaborat la o singură traducere sau au scris o prefaţă... Figurează şi Valeriu Cobanu, pe care eu însumi l-am editat, postum. Îl abordez, politicos, pe M.Z,. dar se uită peste umărul meu, nu găseşte un răspuns de niciun fel. Dar ce s-a bătut cu pumnii în piept despre lupta ce-a dus cu cei de la Cultură!  Pierzând toţi aceşti 11 ani când ar fi putut să aducă la zi materialul, să-l augmenteze, măcar după Decembrie, când obstrucţiile au încetat, când echidistanţa este asigurată, când... Români neaoşi, deh!, iar nicidecum nemţi...
După masă duc o carte de-a Lidiei lui Ulici; ştia despre ea de la Giurgiu, unde se vorbise despre. Acolo prof. T. Opriş, care o laudă grozav pe Lidia, va scrie despre carte, o va chema să-i recite versuri la apariţia cărţii lui. Telefon de la Pan Vizirescu, pe 8 mai va avea loc rejudecarea Procesului ziariştilor. Nemulţumit că nu se acordă evenimentului atenţia cuvenită.
(din Lamentaţiile Uitucului, în manuscris)
Va urma



Fotografii de autor...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu