joi, 7 decembrie 2023

 UN REGAL DE ARTĂ GRAFICĂ

Aseară, la parterul Institutului de Arhitectură și Urbanistică București,  am participat la vernisajul unei expoziții excepționale Angela TOMASELLI.

Pentru că ne-am prezentat cu o oră înainte de deschiderea oficială, am avut privilegiul de a parcurge în tihnă expoziția, delectându-ne privirea și sufletul...  La drept vorbind, imensele săli de la parterul edificiului, (pe care în tinerețea-mi de student le priveam cu jind de la ferestrele facultății de Geologie-Geografie de peste drum), nu au putut cuprinde decât picturi din ciclurile mai recente ale autoarei, așa după cum a reieșit mai apoi, din prezentările făcute. Am identificat grupaje privind Veneția (Ponte vechio, Puntea suspinelor etc.), Florența, Siena, Roma, un grupaj de imagini cu mănăstirile românești, altul cu grupuri de muzicieni, cu clădiri sofisticate, dacă nu doar din vechime. Etc. O continuă provocare și totodată o neîntreruptă delectare vizuală și afectivă ! A vorbit curatorul expoziției și cantautorul Mihai Plămădeală, dar și marea artistă a graficii românești, foarte cunoscută / apreciată și pe simezele din străinătate. Înainte de vernisajul propriu-zis, am ascultat un excepțional concert dat de Mihai Plămădeală și formația sa.: fiul doamnei Tomaselli (la chitară) și o distinsă doamnă cu fiica ei școlăriță, la instrumente de percuție.  Un concert electrizant, instrumentul de suflat la care s-a exersat MP , din genul fluierului-piculinei etc. fiind extraordinar. La împlinirea magicei vârste de ani 80, marea artistă ni se prezintă în plin triumf al carierei sale de excepție. La Mulți ani, Angela !

Lume după lume, cum nu-mi amintesc să mai fi văzut la vreun vernisaj din ultima vreme - și toți viizitatorii păreau oameni din domeniu, după cum se raportau la tablourile din expoziție. Așa se pare că stau lucrurile în lumea artiștilor plastici - pe când la lansările de carte n-ai să dai de vreun condeier, Doane ferește!...

Și-am încălecat pe-o șa... 

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=angela+tomaselli+#fpstate=ive&vld=cid:678ea4ff,vid:RAnp21QuMDg,st:0 


https://alexandra-s.com/magazin/pictura/dealuri-bucovinene-de-angela-tomaselli/


"D:\Desktop\IMG_20231206_204419.jpg"
























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu