marți, 15 octombrie 2024

 Aseară, la Muzeul Țăranului Român, o extraordinară lansare de carte:

VARUJAN VOSGANIAN - DUBLU AUTOPORTRET, Ed. Polirom


Aseară, la MNȚR, în fața unei săli foarte încăpătoare și aproape pline, s-au regalat cei șase prezentatori ai noii cărți pe care o dă literaturii noastre omul excepțional care se dovedește a fi Varujan Vosganian. La cei 66 de ani ai săi, se constată că în prima jumătate a vieții s-a ocupat de-ale finanței, iar în acești ultimi 33 de an s-a ocupat intens de-ale politicii și de literatură. Bravos !

 Pe scena largă, o măsuță cu șase sticle de apă minerală; au apărut mai apoi și trei exemplare din cartea ce avea să se lanseze, prea departe de ochii noștri ca să-i vedem bine desenul de pe copertă o reproducere după celebrul tablou de caravagio, David cu capul lui Goliat într-o mână și cu stiletul plin de sânge în cealaltă...- în schimb toată desfășurarea lansării se vedea foarte bine pe imensul ecran ce acoperă tot peretele din spatele scenei. Se puteau descifra acolo și numele celor ce vor lua cuvântul: Adrian Pătrășconiu, care a condus ostilitățile, Nicolae Prelipceanu, Angelo Mitchievici,  Vasile Spiridon, Varujan Vosganian, actrița Lamia Beligan, care în două sau trei rânduri a citit poezii din volumul Isus cu o mie de brațe. Iar în fapt, manifestarea s-a desfășurat în secvențe care începeau cu o filmare din ziua de 21 Decembrie 1989, imagini de Paul Cozâghian, emoționante până la lacrimi, filmate de la diferite ferestre de la diferite etaje ale unor clădiri din preajmă, spre mulțimea din Piața Universității... Însoțite de o muzică excelentă, am aflat că e vorba despre o compoziție a soției lui Vosganian, Irina, actriță, balerină, compozitoare. Tot acum aflăm că aceste secvențe fac parte dintr-un recital care a avut o singură reprezentație, atunci imediat după Evenimente, dar îndată a fost scos de  pe post...

Printr-o fericită întâmplare, s-a nimerit ca stau pe rândul al treilea din partea dreaptă a sălii, iar chiar în fața mea se afla o doamnă cu părul alb-coliliu, care conversa în engleză cu o pereche de asiatici, am aflat apoi că erau ambasadorii la noi - despre care pe parcursul lansării aflăm că este chiar Mama autorului de pe scenă. Aplauze.  La drept vorbind, pe scaunele din primele trei rânduri, cele aflate sub privirile mele, se aflau numai persoane pe care le cunosc, începând cu Ioana Diaconescu, apoi Octavian  Apostoloiu și Ana Calina Garaș și tot așa, din aproape în aproape, pînă la bărbosul G. Escu, ultimul pe acel rând. Iar pe rândul a doilea, cu două scaune mai spre dreapta mea, s-a așezat nimeni altul decât dl ex-președinte Emil Constantinescu. La plecare i-am înmânat o carte mai nouă de-a mea cu autograf - la cele mai vechi, vreo trei, Domnia-Sa a vorbit chiar la lansare... Deci erau aceste secvențe filmate, apoi cuvântările celor de la tribună, recitările de poezii și încă o secvență filmată. Cum nu se poate mai interesant, chiar emoționant. Serata s-a lungit vreo trei ore, sau și mai mult, dar ce mai contează, s-au spus și s-au prezentat numai și numai lucruri de mare elevație. 

Apoi, pe hol, sesiune de autografe, mulți dintre participanți își cumpăraseră deja cartea, eu am obținut-o pe loc, însoțită de autograful autorului. I-am oferit și eu, tot cu autograf, cartea mea Scene din viața literară, poate și cartea de poezii a Lidiei În voia luminii

Și iacă-așa, o seară de mare vibrație emoțională-intelectuală. Seara, Lidia vorbește la telefon cu poetul Șerban Codrin, aflăm că o lansare de acest fel tocmai a avut loc la Slobozia. Și nu ne mai mirăm, este știut faptul că autorul nostru își lansează cărțile în toată țara, luând orașele la rând, eficient, neobosit. Cărțile D-sale apar în tiraje mari, ajung în toate colțurile țării și sunt lansate și în străinătate, traduse în zeci de limbi... Așa carieră literară la scară europeană mai zic și eu. Vivat V.V., noul președinte al Uniunii Scriitorilor din România !



 
 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu