joi, 21 septembrie 2023

 21 septembrie: Ion Băieşu, n. 2 ian. 1933 - d. 21 sept. 1992

                                            

 

Dintr-o familie de ţărani cu mulţi copii, s-a născut în comuna Aldeni, judeţul Buzău, (numele de familie Mihalache nu a putut fi acceptat, amintind de şeful partidului ţărănist, mort la Sighet...); a făcut Şcoala de literatură cu promoţia lui Labiş, a trecut apoi la Filologie, după care a fost redactor la Scânteia tineretului şi la Amfiteatru. Poezii umoristice, colaborări cu temă satirică, foiletoane, cronici sportive, scenete, piese de teatru, volume de povestiri, romane. Un actant din prima trupă a vieţii literare şi de presă din România comunistă. A găsit diverse formule de a se manifesta în domeniul umorului, pe scenă, la radio şi televiziune, în filme, dintre care câteva: Balanţa, Mere roşii au avut bună receptare din partea criticii de specialitate. Lumea de rând s-a amuzat copios şi complementar cu serialul Tanţa şi Costel, cu alte seriale de umor, într-o vreme când prilejuri de destindere erau prea puţine.

 

Opera literară: Piese de teatru; Preşul; Tanţa şi Costel; Desu şi Kant; Tristeţea vânzătorului de sticle goale; Iertarea; Reclamaţie; Dresoarea de fantome; In cautarea sensului pierdut;  Fantomiada; Maestrul. 

Romane: Balanţa; Acceleratorul. 

Schiţe, povestiri: Umorul la domiciliu (schiţe umoristice) (1981). 

Scenarii de film (selectiv): Balanţa (1992) (după romanul "Balanţa"), regia Lucian Pintilie (Le Chêne în Franţa, Stejarul în Romania, The Oak în SUA); Vinovatul (1991), regia Alexa Visarion; Harababura (1990), regia Geo Saizescu; De ce are vulpea coadă? (1988), regia Cornel Diaconu; Miracolul (1988), regia Tudor Mărăscu, Omul din Buzău (1988) (scenariu TV); Duminica în familie (1987), regia Francisc Munteanu; Sper să ne mai vedem (1985), regia Puşi Dinulescu; Aventura sub pământ (1982) (teleplay TV), regia Sergiu Ionescu; Grăbeşte-te încet (1981), regia Geo Saizescu, Mere roşii; Astă-seară dansăm în familie; Maiorul şi moartea;Balanţa; Iubirea e un lucru foarte mare,

 

Citeşte mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_B%C4%83ie%C8%99u

 http://www.romlit.ro/ion_bieu_i_grupul_de_la_amfiteatru

 

*

Am pus o placă memorială la ultima sa adresă, str. C.A. Rosetti, nr. 43 A, S. II.    


Alţi scriitori:

Elena Văcărescu, n. 1864

Claudia Millian, m. 1961

Aurel Gurghianu, m. 1987 


Rvenimente culturale


Lansare Ștefan Mitroi, la MNLR, grădina din str. Crețulescu.

Lume foarte multă, grădina plină ochi de scaune, toate ocupate, persoane însemnate, scriitori, dar și câțiva săteni din comuna lui Ștefan Mitroi (plus un ansamblu de cântece populare, care a ocupat imediat microfoanele,); după prezentările lui Răzvan Voncu, Cu un spici foarte elevat și la obiect, urmează fostul de două ori ministru al Culturii Ionuț Popescu, apoi criticul Nicolae Georgescu și Autorul ca atare, care ne-a citit o pagină strălucită dintr-o viitoare carte. Una dintre cărțile lansate fiind cea mai recentă scriere a autorului, iar cea de a doua fiind un album de fotografii cu oameni din comuna natală - fotograful fiind un vecin localnic, nea Opriș, iar Ștefan Mitroi doar prefațatorul lucrării. Cartea propriu-zisă nemaigăsindu-se la stand - mi s-a spus că au fost aduse doar 40 exemplare, - m-am mulțumit cu albumul foto intitulat fără ezitare: O scurtă istorie a veșniciei și cu o mai recentă carte a autorului: Poveștile cerului, poveștile pământului - o culegere de vreo sută și cincizeci de schițe, pe care abia aștept să le citesc. 

Îndată voi posta imaginile cu cartea și cu autografele de rigoare. În schimb, nu reușesc să descarc fotografiile luate cu mai sofisticatul telefon mobil al Lidiei. Pânbă ieri mă mulțumeam cu mai modestele imagini luate cu un vechi telefon dezafectat, căruia nu-i funcționează decât partea fotografică (și ceasul!).


„” nu s-a încărcat. Invalid response: RpcError 

„” nu s-a încărcat. Invalid response: RpcError

„” nu s-a încărcat. Invalid response: RpcError

„” nu s-a încărcat. Invalid response: RpcError

„” nu s-a încărcat. Invalid response: RpcError

„” nu s-a încărcat. Invalid response: RpcError




Încă o seară de muzică în Piața George Enescu. 

De la MNLR, direct în Piața George Enescu, unde am prins tot programul anunțat:

Corul de cameră Preludiu - Voicu Enăchescu, cu un program ravisant: Bach x 2; Schubert x 2, Mozart, Dvorak, Ravel și Piazzolla; 

Imediat a urmat 

TRIO AEDEA; Oana Berbec, soprană, Sofia Bejenari - vioară; Teodora Chircă - pian. O extraordinară surpriză, aceste trei interprete - și e cazul să spun, cu mare emoție, că de multă-multă vreme n-am mai ascultat o voce atât de puternică, pregnantă, nuanțată, melodioasă la culme - aceea a Oanei Berbec, în ce mă privește: revelația acestei serii de concerte Enescu. Încântare la maximum, aplauze dezlănțuite, nesfârșite, ovații... Un moment fără egal în viața muzicală a acestor ani!

Seara s-a încheiat cu un program 

PAUL ILEA SYNC THE CLASSICS. Interpreți Paul Ilea, Evelina Negru, Sergiu Stoiadin, Ștefan Postoronca.

Vreun sfert de oră a durat instalarea aparaturii electronice. Totul electronic, totul dat la maxim - și după primele două piese ne-am retras, căci nici drumul spre casă nu e cât ai bate din palme, chiar folosind cele două metrouri...

Și-am încălecat pe-o șa...



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu