duminică, 11 februarie 2018


ANUNȚ :
Azi, la ora 16:30-17:00, la Radio România Cultural, ION LAZU - Drept de Autor - o emisiune cu Georgeta Drăghici, despre Scriitorii români participanți la Primul Război Mondial și la Marea Unire.
Audiție plăcută!

Prima parte a emisiunii, difuzată în noiembrie și redifuzată, este de găsit aici:
https://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-drept-de-autor-invitat-scriitorul-ion-lazu

Ion Lazu _ Dreptul de autor, un interviu cu Georgeta Drăghici, la Radio România Cultural


11 februarie: Pericle Martinescu, n. 11 febr. 1911 - d. 24 dec. 2005
Dintr-o familie de ţărani, îşi face liceul la Mircea cel Bătrân din Constanţa, Literele şi Filosofia la Bucureşti, cu licenţa în filosofie. Debut încă din liceu, colaborări la mari reviste de cultură din ţară, a scris mai ales jurnale de călătorie, amintiri, evocări. S-a strecurat cu greu în perioada proletcultistă, când a făcut traduceri. După debutul în volum, Sunt frate cu un fir de iarbă- prozopoeme, 1941, a editat o monografie Costache Negri, 1966, apoi   Retroproiecţii literare, 1973, Umbre pe pânza vremii, 1985, iar după Decembrie 89 mai multe volume de memorialistică, ultimele fiind Confesiune patetică  şi 7 ani cât 70, apărut la editura Vitruviu a lui Mircea Ciobanu, texte de mare sensibilitate şi cu preţioase referiri nu doar la vremurile maştere din comunism, ci şi la mari personalităţi pe care le-a cunoscut, înclusiv din Grecia, unde a făcut o călătorie specială spre a-l întâlni pe Nikos Kazantzakis, în insuliţa unde se însingurase.
Alte titluri: Excursie în Ciclade, 1996; Visul cavalerului, 1998; Figuri în filigran, 1999; Odiseea editării Poeziilor lui Eminescu, 2000; Jurnal intermitent, 2001; Uraganul istoriei, 1941-1945, etc.
L-am cunoscut tot prin prietenul poet şi medic Pan Izverna. Om cu deosebire urban, însă marcat de o gravă infirmitate din naştere: cutia toracică comprimată, practic un bust de pitic pe picioare de om normal. Păşind demn, ca o atenţionare: Viaţa e mai mult decât nişte biete aparenţe! Ajuns ca prin minune nonagenar...
·         
I-am pus placă memorială pe Bd. Bucureștii Noi, nr. 74, Bloc RC3, S.I., vis-a-vis de Parcul Bazilescu.

Alţi scriitori:
Paul Al. Georgescu, n. 1914
Traian Filip, n. 1929