joi, 23 martie 2017


Scriitorul zilei: Romulus Cioflec, n. 23 martie 1868 - d. 13 noiembrie 1955
   Imagini pentru romulus cioflec imagini   Imagini pentru romulus cioflec imagini

             
Dintr-o familie de ţărani de pe lângă Sf. Gheorghe -Covasna, a făcut şcoala primară în satul natal Araci, apoi Şcoala normală de la Câmpulung Muscel, după care şi-a dat diferenţa la liceu. Un interimat de 5 ani ca bibliotecar la Academia română. A făcut Literele la Bucureşti, terminate în 1914 şi a fost profesor în câteva localităţi din Prahova şi Dorohoi. Războiul îl surprinde în Basarabia, familia sa se refugia din faţa armatelor austro-ungare. Rămâne la Chişinău aproape un deceniu, între 1917 şi 1926, implicându-se în lupta pentru independenţa basarabenilor dar şi pentru emancipare, inclusiv pentru introducerea alfabetului latin în şcoală, în publicistică. Militează pentru instruirea învăţătorilor, considerată cheia propăşirii  pedagogiei în Basarabia. Devine redactor la Cuvântul Moldovenesc, la Sfatul Ţării, aflându-se în aceeaşi grupare de intelectuali militanţi pentru ideea naţională cu Ştefan Ciobanu, Onisifor Ghibu, Petru V. Haneş, Pan Halippa, Ion Nistor. În intensă corespondenţă cu Garabet Ibrăileanu, care îl poziţionează corect în câmpul literaturii. Înfiinţează asociaţii, fundaţii, Ligi culturale, o Universitate populară. Ţine cursuri, prelegeri, cicluri de conferinţe. La una dintre acestea, poetul  Alexei Mateevici dă citire poeziei sale Limba noastră.  Peste nici o lună poetul va fi răpus de tifos. Romulus Cioflec iniţiază o colectă pentru ridicarea unui monument. Între timp beneficiase de o bursă de un an la Berlin; se prezintă la o consfătuire de la Paris, la alta de la Madrid. În fapt, scriitorul, publicistul, militantul pentru ideea naţională se dovedea a fi un călător împătimit, cu vocaţie europeană. Văzuse deja Petrogradul, va vedea o bună parte din Europa; dar şi Egiptul, dar şi Polul Nord (Sub soarele polar)... Părăsind Chişinăul, va fi profesor la Timişoara, ajungând în final la liceul Gh. Lazăr din Bucureşti.
Debutase cu proze din lumea satului, în manieră sămănătoristă: Doamne-ajută-ne!, 1907, dar se emancipează cu următorul volum: Lacrimi călătoare, 1910. Alte volume: Pe urmele Basarabiei, 1927, Cutreierând Spania, 1928 şi Vârtejul, 1937, descrierea refugiului din Ardeal, carte ce primeşte Premiul Academiei. Alte lucrări: Românii din secuime, 1942, Pe urmele destinului, 1943, Trei aldămaşe, Moarte cu bucluc şi Boierul, 1957, apărut postum.
Un om al faptei pentru neam, inclusiv al militantismului publicistic şi social-civic, dar şi prin literatura de calitate. Reeditările atestă perenitatea mesajelor acestui autor pentru care basarabenii au o recunoştinţă specială.
O casă memorială în satul natal, un liceu , o stradă purtându-i numele - sunt semne ale neuitării, binemeritate.

Citeşte mai mult: http://www.crispedia.ro/Romulus_Cioflec


Alţi scriitori:
A. D.  Xenopol, n. 1847
Radu Lupan, n. 1920
Al. Busuioceanu, m. 1961Lidia Lazu în Recital Blaga
Blaga in franceză:Poezia zilei: Al Busuioceanu, m. 23 martie 1961

*
Fii tu lumina mea Fii apa
unde să mă cufund eu
şi s-aştept şi să tac
adânc
piatră-ntre pietre


Trup curtean dumnezeiesc de trist

Pur spectacol de Om
Trup curtean dumnezeiesc de trist
floare de gând şi de nerv
Vis e carnea ta după chimia cerească
undă coasta ta şi seminală mânia
de dragon profund a sexului tău

În durata de lumină trăind
visul ia culoarea ochilor tăi
Adevărul nu pătrunde-n pupilă
şi-n fundul privirii tale te separi
de iubirea, de rana şi cântu-n care te-ai născut

Singurătatea ta aspiră la condiţia perfectă
gol un zeu pe norul atic
Durerea ta fum fără memorie
Mai uşoară cenuşa decât umbra
când arsă într-o clipă îţi e frumuseţea


(preluare de pe blogul Corobca)

Dublă lansare Theodor Răpan la Sala J.L. Calderon
j
Ieri după amiază, pe o lumină de primăvară, am mers la Sala Calderon pentru poetul Th. Răpan, care și-a lansat două noi cărți: Sonetarul lui Theodor Răpan și Fiat Lux ! (Octave), ambele apărute în condiții grafice fără egal, la editura Semne.
Sala de la mansardă, de obicei prea-încăpătoare, era arhiplină, de astă dată cu persoane care îndeobște nu vin la evenimentele de la J.L. Calderon, însă nu absentează de la lansările poetului teleormănean (n. com. Balaci).
Au vorbit despre sonetele și octetele lui Răpan: Radu Voinescu, Ștefan Mitroi, prof. Alexandrescu V., Emil Lungeanu, Florentin Popescu, N.D. Fruntelată, Nicolae Mățcaș de la Chișinău, Vasile Tărâțanu de la Cernăuți. Soareaua s-a încheiat cu două arii interpretate strălucit de o tânără soprană, urmată de prestația de tot modestă a unui prea tânăr și nedotat tenor și încheiată cu două piese de mare lirism ale unui cantautor, care în stil trubaduresc ne-a impresionat cu muzica sa inspirată de textele poetului Th. Răpan.
Dintre prietenii scriitori fideli Calderonului, am conversat în antract cu Elena Armenescu, Victoria Milescu, Paula Romanescu, Lucian Gruia, Petru Solonaru, Bogdan Nicula, Florin Vasiliu, Ion C. Ștefan...cu editorul meu Mihai Dulu.