vineri, 27 ianuarie 201727 ianuarie: Ion Buzdugan,  n. 9 martie 1887 - d. 27 ianuarie 1967
              
 Una dintre marile personalităţi ale culturii şi istoriei noastre, Ion Buzdugan s-a născut într-o comună din apropierea oraşului Bălţi, dintr-o familie de răzeşi. Şi-a făcut studiile la Gorki, Moscova şi Cameniţa; în timpul primei conflagraţii, ca ofiţer în armata ţaristă, a deconspirat un complot al armatei ruse împotriva regelui Ferdinand. Mare patriot, fulminant publicist, a făcut parte din Sfatul Ţării, ca Secretar al acestui prim parlament basarabean, (dimpreună cu alţi faimoşi patrioţi luptători pentru Unire: Pelivan, Inculeţ, Halippa, Baltaga, Elena Alistar), redactând şi semnând proclamaţia de Unire cu ţara. În momentul citirii proclamaţiei, pentru jurământ îşi ţinea mâna pe Biblia lui Şerban Cantacuzino, semn al latinităţii limbii vorbite în Regat dar şi în Basarabia.
După Unire, şi-a completat studiile la Iaşi şi Cernăuţi, luându-şi doctoratul în Drept şi economie politică. A fost timp de 14 ani în Parlamentul României şi în funcţii ministeriale, reprezentând judeţul Bălţi, la a cărui propăşire a contribuit substanţial.  Din 1940 s-a stabilit în Bucureşti. Marginalizat ca militant principal al Unirii Basarabiei cu România, a făcut traduceri din poeţii ruşi clasici: Puşkin, Esenin, Bunin, Gorki, dar şi din avangardă: Briusov, Blok, Balmont.
Poet de mari resurse, unul dintre cei mai importanţi din Basarabia, s-a afirmat şi ca publicist şi  folclorist, admirat de Iorga, care l-a numit "un excelent român".
Volume publicate: Miresme din stepă, 1922; Ţara mea, 1928; Păstor de timpuri,1937; Metanii de luceferi, 1942; Cântece din Basarabia, 2 volume.

Citiţi mai mult:  http://www.google.ro/search?q=ion+buzdugan&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:ro:official&client=firefox-a

***
După multe căutări infructuoase, am găsit într-o carte de telefon de la Biblioteca Academiei adresa unde a locuit Ion Buzdugan, în ideea de a-i pune o placă memorială marelui patriot şi scriitor, practic iniţiatorul Unirii Basarabiei cu Ţara. Însă lucrurile au rămas la nivelul bunelor intenţii, căci USR şi-a luat mâna de pe Proiect. Ce-i drept, după ce reuşisem să pun plăci memoriale pentru mai mult de 220 scriitori...

***


Florian Saioc, n. 27 01 1931

avatarurile


a cântat de trei ori azi noapte cocoşul
se crapă de ziuă – destinul mă paşte
ce roşu e soarele şi cerul e roşu
iar Petru se face că nu mă cunoaşte
aceasta e firea noastră-omenească
dar în fire fără număr sunt firile –
nu vin singure nenorocirile –
trebuia oare să se-mplinească
absolut toate prorocirile?
aplecat către cruce spre cruce m-am dus
să-i iubesc pe prieteni să-i ocrotesc pe duşmani
cu crucea-n spinare îl cat pe Iisus
printre măslinii din Ghetsimani
pe mine dogmatica şi lacoma castă
m-a răstignit în lume şi-n timpi
o suliţă rece mi-e-nfiptă în coastă
şi-mi cade pe cap cununa de ghimpi
iar crucea e grea ca piatra de moară
şi-n jurul meu parcă mă hrămăie grupul
încep şi pământul şi cerul să doară
când bicele-lupi-îmi sfârtecă trupul
mă uit însetat la cerul opac
şi-L rog pe Tatăl cel viu:
iartă-i Părinte că nu ştiu ce fac
dar fac foarte bine ceea ce ştiu
P.S.: priviţi-l ce ţanţoş păşeşte sutaşul
şi cât de mândru îşi poartă panaşul
Alţi scriitori:
George Mărgărit, n. 1923
Victoria Dragu Dimitriu, n. 1944
Ionel Pop, n. 1889 – m. 27 01 1985
George Cușnarencu, n. 27 01 1951
Mircea Constantinescu, n. 1945 – m. 27 01 2014

Ioan Masoff, m. 1985Ion Lazu - Cărțile prietenilor mei: 
Petrache Plopeanu, Petre Isachi, Viorel Savin...