duminică, 15 februarie 2015

Scriitorul zilei. Petre Stoica


ilazu.blogspot.com/2012/02/scriitorul-zilei-petre-stoica-lidiei-la.html

Poezia zilei: Lidia Lazu, n. 1953
ilazu.blogspot.com/2013/07/poezia-zilei-lidia-lazu_5.html 


Lidia Lazu, portret de Jerry McDaniel, SUA, 2008
*
fără veste suntem izbiţi de pămînt
şi-i simţim seva amestecându-se
cu sudoarea şi limfa noastră

ne dezmeticim din vis şi uitare
şi privim în jur speriaţi

n-am păşit cu atenţie
unde ne era gândul
ne-a văzut cineva pe alee
bufnind

data viitoare voi ateriza mai bine
data viitoare voi mirosi ca pământul
şi el va mirosi ca mine

şi inseparabili vom porni
într-o altfel de călătorie
el mai simţitor
şi eu mai îmblânzită

data viitoare va fi oricum
prea curând

5 11 05Ion Lazu - O pagină de jurnal, 2006

02.--006 De ieri au revenit gerurile şi un pic de ninsoare. Nebunie mare cu caricaturile lui Mahomed, arabii incendiază ambasadele daneze şi norvegiene, ţări ce au publicat caricaturile, pe cînd americanii s-au abţinut să le publice prin ziare. În schimb Ev. Zilei promite să le publice: ca lumea să ştie de ce atîta tevatură. Păi tocmai pentru că sunt publicate nişte biete caricaturi, care însă pentru islam sunt considerate curată blasfemie… Deși poate acest ” Voi nu știți de glumă?” ar trebui evitat cu dinadins…
Plec din timp de-acasă, xeroxez materialele pentru Dicţionar, trec să achit diferenţa pentru calculator, ajung la 10:45 la Agenţie şi mă văd cu Dănuţ T., acum la Corpul de control; îmi spune că pe cei de la Prospecţiuni i-a trimis din nou în concediu, nu au de lucru, în schimb geofizica nu face faţă la atîtea comenzi. Apare Dir.gl. Bogatu şi-mi spune că se vor mai livra 36 milioane, însă direct în contul editurii. Să-l ţin la curent ca să-i pistoneze pe cei care se lasă pe tînjeală. Şi încep să mă gîndesc ce ar trebui să scot mai întîi la Vinea: Tinereţea... sau ediţia definitivă Veneticii?
Merg la Biblioteca Academiei, mă văd cu Valerică R. şi-i spun: ”Am revenit în locul unde mi-am pierdut tinereţea…”, vorbesc cu I. Lăcustă şi cu Datcu, îi dau acestuia toate materialele, inclusiv ale Lidiei - şi vom ţine legătura. Din discuţie îmi dau seama că I.D. nu este documentaristul ideal, îmi spune că arhiva lui personală e vraişte, de izbelişte. Spre mirarea mea, îşi aminteşte că eram bun prieten cu Grig Pătraşcu, la Minerva. Despre care nici unul dintre noi nu mai ştim nimic. Îi povestesc de Istoria lui M.P. şi-mi spune că o editură Scara, de lîngă Min. Sănătăţii, pe lîngă CC, avea intenţia să scoată o ediţie a doua a acelei Istorii. Şi tot el îmi spune că Geta Dimisianu şi-ar fi dat demisia de la Albatros. De verificat.
La înapoiere, recuperez Manualul adus de Milurko V. şi-mi vine să trec pe la Viaţa R., dar mă abţin. Poate miercuri. Ajuns acasă, Lidia îmi spune că a telefonat  Radu Voinescu şi auzind că nu sunt în Dicţionar a exclamat: Acest I.D. este o pacoste!
Va urmaFotografii de iarnă ...